MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Untire

“Minder vermoeidheid bij (ex)kankerpatiënten: maak kennis met Untire ”

Diede Vendrig

Persuasion Professional

Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hoofdvraag

Hoe kan Untire meer (ex)kankerpatiënten nog beter helpen hun vermoeidheid te verminderen door retentie in de app te verhogen?

De Untire app is een ‘digitaal medicijn’ voor (ex)kankerpatienten wereldwijd.

De innovatieve app, product van Tired of Cancer BV (ToC), richt zich op het verminderen van vermoeidheidsklachten bij kanker én een verbetering van de kwaliteit van leven.

Om zoveel mogelijk patiënten te helpen, wilde ToC graag weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat meer gebruikers de app gaan gebruiken en dat ook blijven doen. Vragen die perfect passen in het straatje van Unravel Behavior.

Want succesvolle gedragsbeïnvloeding ligt diep geworteld in psychologie en neurowetenschap. En laat dit nu precies zijn waar we ons bij Unravel Behavior dag in dag uit mee bezighouden.

Het doel: meer gebruikers, minder vermoeidheid

Om nieuwe gebruikers van de app zo goed mogelijk te kunnen helpen, heeft Untire enkele gegevens en inzichten nodig van de gebruiker. Dit onboarding proces, in de vorm van enkele vragen bij het eerste gebruik van de app, vergt wat tijd en inspanning van de gebruikers.

Dit is een uitdaging voor Untire want met de vermoeidheid waar de doelgroep van de app mee kampt, is deze inspanning al snel te veel. De vraag was daarom: hoe kunnen we het percentage mensen dat dit proces afrondt verhogen?

Eén advies wat we gaven was daarom: vier dat stappen zijn afgerond. Niet alleen aan het einde, juist ook halverwege het proces door de bezoeker te complimenteren met de gedane moeite.

Dit moment van ‘celebration’ zorgt voor positieve bekrachtiging wat gebruikers zal stimuleren om door te gaan.

Daarnaast zal vanwege het commitment principe van sociaal psycholoog Cialdini, de gebruiker nog eerder geneigd zijn het proces af te ronden. Dit principe legt namelijk uit dat wij mensen het onprettig vinden om taken waar we al moeite in hebben gestopt niet af te maken. Door te benadrukken dat de gebruiker al over de helft is, zal het aantal afhakers afnemen (Cialdini, 1987).

Motiveer gebruikers om meer tijd in de app te spenderen

Een andere uitdaging die Untire had was: hoe zorgen we ervoor dat gebruikers meer tijd spenderen in de app?

Er is veel te doen in de app. Dit is fijn omdat de gebruiker zo een oefening of activiteit kan kiezen die past bij zijn of haar huidige behoeftes. Maar de andere kant hiervan is dat het – zeker voor vermoeide mensen – soms uitdagend kan zijn om een keuze te maken. Dit kan ertoe leiden dat een gebruiker helemaal geen keuze meer maakt en de app verlaat. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

We gaven daarom het advies om de gebruiker suggesties te geven in de vorm van een vraag: ‘Waar heb je het meeste zin in?’ Hierbij geldt: hoe makkelijker je het voor de gebruikers maakt, hoe groter de kans dat ze in actie komen (Willcox, 2020).

Neuro-usability onderzoek voor Untire

Naast advies vanuit psychologie en neuromarketing, voerden we voor Untire ook een neuro-usability onderzoek uit waarin we de app tegen de neuro-meetlat legden. Met EEG en Eye tracking ontdekten we onbewuste pijn- en krachtpunten om de app nog verder te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken.

Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat sliders die werden gebruikt in de app tot frustratie in het brein leidden. Dit is zonde, want frustratie kan ervoor zorgen dat gebruikers de app verlaten. Door dit brein-inzicht kon Untire de sliders gebruiksvriendelijker maken zodat de juiste getallen gemakkelijk geselecteerd kunnen worden.

In totaal gaven we 36 adviezen, die Untire grotendeels in een update heeft toegepast. De komende tijd gaan zij de retentie cijfers vergelijken met die van voor de aanpassingen om het succes hiervan meetbaar te maken. Wordt vervolgd, want samen met Untire zijn we nieuwsgierig naar het effect van de aanpassingen. We zullen ook daarover berichten.

Onderbouwd richting verbetering: neurowetenschap en psychologie gecombineerd

Bij Unravel vinden we het heel belangrijk dat de adviezen die we geven zijn gebaseerd op (wetenschappelijk) gevalideerde inzichten. Niet voor niets pronkt er daarom bij ons op de muur in de gang: “Van onderbuik naar onderbouwd.”

Daarom combineren we voor onze klanten dagelijks bestaande wetenschappelijke kennis over psychologie, nudging en gedragsbeïnvloeding met inzichten uit eigen A/B tests en neuromarketing onderzoek met EEG en Eye tracking.

Zo kunnen we voor onze klanten gericht, concreet advies geven voor verbeteringen en daarnaast succesvolle gedragsinterventies ontwikkelen. Heb je ook een vraagstuk waarbij je onze hulp kunt gebruiken? Laat het vooral weten!

Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering?

Opdrachten als deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We openen bij Unravel Behavior graag onze wetenschappelijke schatkist om de wereld een stukje mooier of veiliger te maken. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag! 

Laten we koffie drinken

Menselijk gedrag laat zich niet zomaar veranderen. Communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol blijken geen druppel verschil te maken. Afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes leiden tot meer opgestoken sigaretten, in plaats van minder. De reden: het gedrag is onbewust, maar de pogingen tot beïnvloeding zijn dat niet.

Wil jij effectief gedrag beïnvloeden? We helpen je graag.

Neem contact op

Onze klanten

We mean business with