Spring op de kennistrein – hij vertrekt zo

Onze fans ontvangen onze nieuwste blogs het eerst.

Gedragsbeïnvloeding

De Psychologie van Effectieve Gedragsbeïnvloeding

Van mensen weerhouden van roken tot het verhogen  van gezond gedrag; het sturen van menselijk gedrag in de gewenste richting kan een uitdagende klus zijn. Zelfs wanneer je een rijk arsenaal aan evidence-based beïnvloedingstechnieken tot je beschikking hebt. 

Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van communicatiecampagnes die niet effectief bleken te zijn. Of sterker nog: die juist het ongewenste gedrag een duwtje in de rug gaven. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe je gedragsinterventies ontwikkelt die wél effectief zijn. 

Trouwens, onlangs gaven we een - gratis - lunch-webinar over dit onderwerp. Tijdens dit webinar bespraken Diede en Tom hoe je in 5 stappen effectieve gedragsinterventies ontwikkelt.

Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link

Lees verder

Branding

De Psychologie van Sonic Branding: Hoe je een goed merkgeluid herkent

Het fenomeen Sonic Branding staat meer dan ooit in de belangstelling. Waar geluid van origine een achtergesteld kindje was in branding, blijkt er juist verrassend veel potentie schuil te gaan achter een goed merkgeluid.

Muziek is emotioneel krachtig medium. Enkele noten kunnen ons humeur omslaan van vrolijk naar droevig (en gelukkig ook andersom). En het kan diep weggezakte herinneringen weer kristalhelder voor de geest brengen.

Lees verder

Gedragsbeïnvloeding

Toepassingen van Nudging: Geef Jezelf een Duwtje in de Juiste Richting

Je begint de dag met ambitieuze voornemens om te gaan sporten, gezond te eten en productief te werken. Maar de hectiek gedurdende de dag zorgt ervoor dat je eigenlijk aan alle drie deze zaken niet toekomt.

Herkenbaar? In dit blog geven we vier tips om ervoor te zorgen dat je morgen aan het einde van de dag met een voldaan gevoel je bed instapt.

Trouwens, onlangs gaven we een - gratis - lunch-webinar over dit onderwerp. Tijdens dit webinar bespraken Diede en Tom hoe je in 5 stappen effectieve gedragsinterventies ontwikkelt.

Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link

Lees verder

De Wetenschap Achter Prijsoptimalisatie: Psychologie Inzetten om Prijspijn te Verzachten

Elke keer als wij mensen geld uitgeven, ervaren we een gevoel van pijn. Hersenonderzoekers hebben meer dan eens uitgewezen dat bij alleen al het zien van een prijs de insula, het hersengebied dat ook geactiveerd wordt bij het ervaren van fysieke pijn, geactiveerd wordt. Het zien van een prijs doet dus letterlijk onbewust een beetje pijn. En hoe hoger deze prijspijn, hoe minder groot de kans dat we een product aanschaffen.

Lees verder

Psychologie, Gedragsbeïnvloeding

Je energieverbruik verminderen? Nudging werkt!

Met de naderende klimaatcrisis en de stijgende energiekosten wordt het steeds noodzakelijker om ons energieverbruik te verminderen. 

Zo blijkt dat energieverbruik van huishoudens direct of indirect verantwoordelijk is voor zo’n 60% van de broeikasgasuitstoot wereldwijd (Ivonova et al., 2016). Ook zien we een snelle toename van energiearmoede: volgens TNO kunnen zo’n 700.000 gezinnen hun gas en licht nu of in de nabije toekomst niet of nauwelijks betalen. 

Lees verder

Retail, Psychologie, conversie

Sales Verhogen met een Chatbot: 4 Psychologische Tips

Je kent het wel.

Je bezoekt een webshop en er springt gelijk een pop-up omhoog met een medewerker waaraan je via de chatbot je vraag kunt stellen. Super handig maar als de bot té veel aanvoelt als een robot, zijn bezoekers er over het algemeen snel klaar mee.

In dit blog gaan we dieper in op hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen goed geholpen worden én een fijne ervaring hebben met jouw bot. Hierdoor kan jouw bot zelfs zorgen voor een stijging in conversie.

Lees verder

Psychologie, Gedragsbeïnvloeding

De Psychologie van Influencer Marketing: Zo weten influencers ons te overtuigen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt…

Een aankoop waar je achteraf spijt van hebt of een aankoop waarvan je in eerste instantie nooit gedacht had ooit te gaan kopen.

Naast de miskopen die je per ongeluk in de sale doet - want: ‘het was nu met 70% korting, ik kon het niet laten liggen!’ - kunnen er ook andere redenen zijn waarom jij bepaalde (ongeplande) aankopen doet.

Lees verder

Retail

De Psychologie van Sensory Marketing - Hoe pas je het toe?

Waarom smaakt chocomel beter uit een oranje mok? Waarom is een advertentie effectiever wanneer beweging wordt afgebeeld? En waarom zorgt het drinken van warme thee ervoor dat we een merk onbewust als warmer en vriendelijker beschouwen?

Stuk voor stuk vragen waarop de psychologie en neurowetenschappen kraakheldere antwoorden hebben, onder de noemer “sensory marketing”.

Onze zintuigen spelen namelijk een cruciale rol in onze perceptie van de wereld om ons heen en dus ook van merken. Sensory marketing speelt hierop in door verschillende zintuigen te prikkelen in relatie tot een merk, met als doel een betere positie in het brein van de consument te veroveren.

Lees verder