Spring op de kennistrein ‚Äď hij vertrekt zo

Onze fans ontvangen onze nieuwste blogs het eerst.

Psychologie, Gedragsbe√Įnvloeding

Je energieverbruik verminderen? Nudging werkt!

Met de naderende klimaatcrisis en de stijgende energiekosten wordt het steeds noodzakelijker om ons energieverbruik te verminderen. 

Zo blijkt dat energieverbruik van huishoudens direct of indirect verantwoordelijk is voor zo’n 60% van de broeikasgasuitstoot wereldwijd (Ivonova et al., 2016). Ook zien we een snelle toename van energiearmoede: volgens TNO kunnen zo’n 700.000 gezinnen hun gas en licht nu of in de nabije toekomst niet of nauwelijks betalen. 

Lees verder

Retail, Psychologie, conversie

Sales Verhogen met een Chatbot: 4 Psychologische Tips

Je kent het wel.

Je bezoekt een webshop en er springt gelijk een pop-up omhoog met een medewerker waaraan je via de chatbot je vraag kunt stellen. Super handig maar als de bot té veel aanvoelt als een robot, zijn bezoekers er over het algemeen snel klaar mee.

In dit blog gaan we dieper in op hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen goed geholpen worden én een fijne ervaring hebben met jouw bot. Hierdoor kan jouw bot zelfs zorgen voor een stijging in conversie.

Lees verder

Psychologie, Gedragsbe√Įnvloeding

De Psychologie van Influencer Marketing: Zo weten influencers ons te overtuigen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt…

Een aankoop waar je achteraf spijt van hebt of een aankoop waarvan je in eerste instantie nooit gedacht had ooit te gaan kopen.

Naast de miskopen die je per ongeluk in de sale doet - want: ‚Äėhet was nu met 70% korting, ik kon het niet laten liggen!‚Äô - kunnen er ook andere redenen zijn waarom jij bepaalde (ongeplande) aankopen doet.

Lees verder

Retail

De Psychologie van Sensory Marketing - Hoe pas je het toe?

Waarom smaakt chocomel beter uit een oranje mok? Waarom is een advertentie effectiever wanneer beweging wordt afgebeeld? En waarom zorgt het drinken van warme thee ervoor dat we een merk onbewust als warmer en vriendelijker beschouwen?

Stuk voor stuk vragen waarop de psychologie en neurowetenschappen kraakheldere antwoorden hebben, onder de noemer ‚Äúsensory marketing‚ÄĚ.

Onze zintuigen spelen namelijk een cruciale rol in onze perceptie van de wereld om ons heen en dus ook van merken. Sensory marketing speelt hierop in door verschillende zintuigen te prikkelen in relatie tot een merk, met als doel een betere positie in het brein van de consument te veroveren.

Lees verder

Psychologie, Koopgedrag

Neuromarketing op de Vrijmarkt: 5 Psychologische Tips voor Verkoopsucces ūüĎĎ

Denk je aan Koningsdag, dan denk je al gauw aan de vrijmarkt.

En omdat deze traditionele Koningsdag-markt de afgelopen twee jaren niet fysiek door kon gaan, staan er waarschijnlijk meer handelswaren dan ooit op zolder klaar om verkocht te worden.

Voor een fijn prijsje als het even kan ūüĆö. Want hoewel tijdens de vrijmarkt vooral wordt gekocht en verkocht voor plezier, is het natuurlijk helemaal mooi als je er een leuk zakcentje aan overhoudt.

Lees verder

Psychologie, Gedragsbe√Įnvloeding

Effectieve Interventies Tegen Fake News en Misinformatie

Fake news en misinformatie nemen explosief toe. Ze hebben ‚Äď direct en indirect ‚Äď vat op onze denkbeelden, en kunnen samen met aandachtsgerichte social media algoritmen een giftige cocktail vormen die ontaardt in een sterk vijandige en gepolariseerde samenleving. Begrijpelijk dat de roep om ‚Äėiets te doen‚Äô steeds luider wordt. Maar welke interventies zijn werkelijk effectief?

Lees verder

Psychologie, Gedragsbe√Įnvloeding

Nudging: Dé Manier om Gezonde Keuzes te Bevorderen

De helft van Nederland heeft overgewicht.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. En die cijfers dateren al uit 2020, toen we nog middenin de corona crisis zaten. De cijfers voor het huidige jaar zullen er vermoedelijk niet veel beter uitzien. Sterker nog, één op de vier Nederlanders is tijdens corona aangekomen. En dus wordt verwacht dat het aantal mensen met overgewicht sterk is toegenomen het afgelopen jaar.

Lees verder

Psychologie, Gedragsbe√Įnvloeding

Waarom geloven mensen steeds vaker fake news en misinformatie? Deze 5 psychologische biases verklaren het

‚ÄúEr bestaat 100% zeker leven op de maan.‚ÄĚ Zo betoogde de krant The Sun. Niet in √©√©n artikel, maar tot wel zes keer toe. Jaartal: 1835. Kortom, fake nieuws is‚Ķ niks nieuws. Toch staan nepnieuws en misinformatie pas de laatste jaren meer dan ooit in de schijnwerpers.

Lees verder