Gedragsbeïnvloeding & Nudging
-
Wetenschappelijk onderbouwde gedragsinterventies
-
Kleine veranderingen, groots resultaten
-
Meetbaar succes
Kleine veranderingen, grootse resultaten
Van ongezond eten tot te hard rijden. Van een helpende hand tot het volgen van veiligheidsregels. Menselijk gedrag heeft soms een duwtje nodig in de goede richting. Psychologie biedt een sterke basis voor effectieve interventies die ongewenst gedrag verminderen en/of gewenst gedrag bevorderen.
Kleine veranderingen in de omgeving kunnen een groot verschil maken. Unravel Behavior helpt overheden en organisaties bij de inzet van wetenschappelijke kennis tot effectieve gedragsinterventies.
Geworteld in wetenschap
Het gedragsteam van Unravel behavior bestaat uit experts op het gebied van sociale psychologie, cognitie en neurowetenschap. Dit vormt de basis voor effectieve interventies die werkelijk inhaken op de drivers achter menselijk gedrag.
Geef gedrag een zetje: onze werkwijze
“Unravel behavior levert precies wat ze beloven: iedere week een helder rapport met nieuwe inzichten op de mail. Super fijn!”
Voorbeelden van Gedragsbeïnvloeding & Nudging
-
Agressie verminderen bij sportwedstrijden
Probleem: Sportwedstrijden ontaarden geregeld in geweld onder toeschouwers. De psychologische oorzaak blijkt te schuilen in Deindividuation: in groepen verliezen mensen sneller hun gevoel van eigen identiteit en persoonlijke verantwoordelijkheid.
Oplossing: Klassieke rationele oplossingen zoals verhoogde beveiliging en strengere boetes blijken matig en soms zelfs averechts te werken. Niet gek, want ze veranderen niks aan de feitelijke psychologische oorzaak van het probleem: Deindividuation. Spiegels doen dit wel. Het zien van je eigen spiegelbeeld verhoogt namelijk je zelfbewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel. Het plaatsen van meer spiegels in voetbalstadions blijkt significant agressie te verminderen.
-
Handen wassen bevorderen
Probleem: Mensen wassen hun handen te weinig en te kort. Zijn zijn uitbraken van Norovirussen op cruiseschepen berucht. Ook in de strijd tegen corona speelt handhygiëne een belangrijke rol. De psychologische oorzaak blijkt te schuilen in het gebrek aan urgentie en impact. De noodzaak van het handen wassen – oftewel: bacteriën en virussen – is met het blote oog niet zichtbaar. Hierdoor treedt men in de Invulnerability Bias: mensen snappen rationeel de noodzaak, maar voelen emotioneel dat nadelige consequenties ‘mij niet overkomt’.
Oplossing: Klassieke rationele oplossingen zoals informatiecampagnes over de noodzaak van handen wassen werken niet. Zelfs dwingende bordjes bij de kraan bieden geen soelaas. Het probleem is namelijk niet een gebrek aan kennis, maar een gebrek aan urgentie. Om de Invulnerability Bias te doorbreken dient de vijand waartegen we onze handen wassen voelbaar aanwezig te zijn. Een uitvergrote bacterie of virusdeeltje, bijvoorbeeld als sticker of geanimeerde projectie, blijkt daar wel in te slagen. Ze maken de vijand zichtbaar en verhogen we de frequentie en tijdsduur van handenwassen.
FAQ
- Overheidsinstellingen
- Organisaties