Skip to main content

Award winning Data & Insights Bureau van het jaar           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22, '23 én 2024!

Nudging & Gedragsbeïnvloeding in Digitale Veiligheid

Stimuleer veilig online gedrag met slimme gedragsinzichten uit de psychologie.

Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Diede Vendrig
Team lead Behavior
020 03345501

.

Technologie kan nog zo geavanceerd zijn, maar uiteindelijk is de mens vaak de zwakste schakel in digitale veiligheid. Daarom is gedragsverandering essentieel. 

Om digitaal veilig gedrag te stimuleren, is het cruciaal om te begrijpen hoe mensen denken en wat hen motiveert om bewust en veilig te handelen. Hoe zorg je dat medewerkers en klanten hun tweefactorauthenticatie (2FA) activeren? Minder snel op phishinglinks klikken? Of een veilig wachtwoordbeheer gebruiken? 

Het antwoord ligt in de psychologie. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar intenties achter gedrag, maar veel van ons dagelijks handelen is niet bewust of rationeel. Juist door in te spelen op automatische en intuïtieve denkprocessen kunnen we effectief en duurzaam gedrag beïnvloeden – en zo de digitale wereld een stukje veiliger maken.

Unravel behavior levert precies wat ze beloven: iedere week een helder rapport met nieuwe inzichten op de mail. Super fijn!

Eugene Lubbers - Briq bookings

Ons aanbod

Onderzoek & Advies

Het gedragsteam van Unravel behavior bestaat uit experts op het gebied van sociale psychologie, cognitie en neurowetenschap.

Dit vormt de basis voor effectieve interventies die werkelijk inhaken op de drivers achter menselijk gedrag.

 

Opleiding & Inspiratie

In een inspiratiesessie onthullen we op prikkelende en interactieve wijze hoe het onbewuste brein ons gedrag aanstuurt en wat dit betekent voor effectieve communicatie, inrichting van omgevingen en gedragsbeïnvloeding. Stevig gefundeerd in wetenschap, maar altijd direct praktisch toepasbaar.

 

Geef gedrag een zetje: Onze aanpak

Bij het creëren van interventies volgen we het PATHS model. Het PATHS model doorloopt een vijftal fases om tot effectieve interventies te komen: probleem (problem), analyse (analysis), test, hulp (help) en succes (success). 

Voorbeelden van Interventies

Probleem

Hoewel digitale dreigingen steeds vaker voorkomen, voelen veel mensen toch geen urgentie om hun gedrag aan te passen. Ze denken al voldoende beveiligd te zijn, geloven dat ze geen aantrekkelijk doelwit vormen of gaan ervan uit dat het hen simpelweg niet zal overkomen.
Die gedachte komt voort uit wat we in de psychologie de optimism bias noemen: de neiging om risico’s voor onszelf structureel te onderschatten. Hierdoor laten mensen belangrijke stappen vaak achterwege, zoals het inschakelen van tweefactorauthenticatie, het uitvoeren van updates of het gebruik van een wachtwoordmanager.

Oplossing

Gelukkig is dit irrationele optimisme goed te beïnvloeden. In communicatie kun je dit doen door:
  • De dreiging concreet te maken: Laat zien wat iemand daadwerkelijk kan verliezen, zoals toegang tot persoonlijke foto’s of financiële schade.
  • Verantwoordelijkheid te benadrukken: Benadruk dat onveilig gedrag niet alleen jezelf treft, maar ook risico’s met zich meebrengt voor collega’s, klanten of het hele systeem.
Door risico’s tastbaar te maken én sociale verantwoordelijkheid te activeren, maak je de kans op gedragsverandering aanzienlijk groter.

Gratis webinar 

Gedragsverandering voor Digitale Veiligheid

FAQ

Wat zijn de doorlooptijden voor gedragsinterventie?
De doorlooptijden variëren van een week voor doelgericht advies op een specifiek vraagstuk, tot aan langdurige samenwerking waarin de interventie doorlopend wordt getest en verder geoptimaliseerd.
Voor wat voor partijen voert Unravel Behavior gedragsinterventies uit?
Globaal adviseren wij twee partijen:
  • Overheidsinstellingen
  • Organisaties
Adviseren jullie ook voor online?
Unravel’s divisie voor online conversieoptimalisatie is gespecialiseerd in de toepassing van psychologie in online A/B testing.
Our clients

We mean business with