MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Gedragsbeïnvloeding & Nudging
bij Financiële Keuzes

Optimaliseer financiële keuzes door gedragsbeïnvloeding gebaseerd op psychologie.

Ook aan de slag?
Klaar om aan de slag te gaan?
We helpen je graag
Diede Vendrig
Team lead Behavior
020 03345501
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

.

Op weinig gebieden zijn mensen zo lastig in beweging te krijgen dan in langetermijn financiën. Op een bewust level willen we graag goede keuzes maken, maar ons intuïtieve brein is ons toch vaak te snel af. Daarnaast zijn wij mensen zeer slecht in het vooruit denken, wat verstandige (financiële) keuzes voor de toekomst regelmatig in de weg staat.

Veel gedragsinterventies werken averechts als het om financiën gaat. Dat komt omdat deze vaak zijn gericht op het bewuste van mensen, denk aan het voorzien van informatie. Terwijl juist de onbewuste keuzeprocessen vaak een veel grotere rol spelen dan intuïtief wordt gedacht. Gedragsverandering zal daarom enkel effectief plaatsvinden wanneer aan de juiste knoppen wordt gedraaid.

Psychologie biedt een sterke basis voor impactvolle interventies die ongewenst gedrag verminderen en/of gewenst gedrag bevorderen. Daarin kunnen kleine veranderingen grote verschillen maken.

Unravel behavior levert precies wat ze beloven: iedere week een helder rapport met nieuwe inzichten op de mail. Super fijn!

Eugene Lubbers - Briq bookings

Ons aanbod

Onderzoek & Advies

Het gedragsteam van Unravel behavior bestaat uit experts op het gebied van sociale psychologie, cognitie en neurowetenschap.

Dit vormt de basis voor effectieve interventies die werkelijk inhaken op de drivers achter menselijk gedrag.

 

Opleiding & Inspiratie

In een inspiratiesessie onthullen we op prikkelende en interactieve wijze hoe het onbewuste brein ons gedrag aanstuurt en wat dit betekent voor effectieve communicatie, inrichting van omgevingen en gedragsbeïnvloeding. Stevig gefundeerd in wetenschap, maar altijd direct praktisch toepasbaar.

 

Geef gedrag een zetje: Onze aanpak

Bij het creëren van interventies volgen we het PATHS model. Het PATHS model doorloopt een vijftal fases om tot effectieve interventies te komen: probleem (problem), analyse (analysis), test, hulp (help) en succes (success). 

Voorbeelden van Interventies

Probleem

In veel situaties maken mensen niet-optimale keuzes als het om hun financiën gaat. Zo hebben veel mensen moeite met het sparen voor hun pensione. Het probleem van het moeilijk kunnen sparen voor het pensioen is niet te wijden aan (gebrek aan) kennis. Het tegenovergestelde geldt hier juist: meer informatie over het probleem kan tot minder goede keuzes leiden. Om gedrag te veranderen zullen we dus de emotionele route moeten bewandelen. 

Oplossing

Eén nudge die effectief blijkt om financiële keuzes positief te beïnvloeden is het zetten van social norms. Een referentiegroep is daarbij essentieel. Uit onderzoek blijkt dat leeftijd een sterke basis voor referentiegroepen is.Wanneer iemand van dezelfde leeftijd als jij een bepaald gedrag vertoont, dan is dat een extra sterke motivator om dat zelfde gedrag ook te gaan vertonen. Op die manier kun je het gewenste gedrag een duwtje in de rug geven. 

Gratis webinar 

Gedragsverandering en Nudging voor Pensioen

FAQ

Wat zijn de doorlooptijden voor gedragsinterventie?
De doorlooptijden variëren van een week voor doelgericht advies op een specifiek vraagstuk, tot aan langdurige samenwerking waarin de interventie doorlopend wordt getest en verder geoptimaliseerd.
Voor wat voor partijen voert Unravel Behavior gedragsinterventies uit?
Globaal adviseren wij twee partijen:
  • Overheidsinstellingen
  • Organisaties
Adviseren jullie ook voor online?
Unravel’s divisie voor online conversieoptimalisatie is gespecialiseerd in de toepassing van psychologie in online A/B testing.
Our clients

We mean business with