Een merknaam verzinnen is een moeizaam en tijdrovend proces. Dat weet iedereen die al eens aan de wieg heeft gestaan van een gloednieuw product. Met slechts een handjevol letters moet je iets in elkaar knutselen dat niet alleen past bij je product of dienst, maar ook goed blijft hangen en een beetje vlot van de tong rolt.
Tot zover niks nieuws onder de zon. Maar consumentenpsychologen hebben nog een extra voorwaarde voor een effectieve merknaam ontdekt. En geloof me: het is er eentje waarvan zelfs de door de wol geverfde brandingspecialisten nog opkijken. Een passende merknaam herken je niet alleen aan hoe makkelijk het van de tong rolt, maar op welke manier het van de tong rolt. De klank. In dat geluid schuilt namelijk meer betekenis dan je zou denken.
Uitspraak = Emotie
De manier waarop we iets uitspreken beïnvloedt namelijk rechtstreeks de emotionele lading die we aan het object toekennen. Niet verwonderlijk dat mensen bij een woord of naam direct een eerste indruk paraat hebben, zelfs als ze er nog nooit van hebben gehoord. Ons brein koppelt klanken aan zeer specifieke kwaliteiten of eigenschappen, doordat deze er in de loop der jaren associatief zijn ingesleten. En dat allemaal zonder dat we het zelf doorhebben.
Een voorbeeld. Wanneer ik je vertel dat mijn hond Brimley heet, dan is de kans groot dat je een kleine keffende Jack Russel voor je ziet. Of een kwispelende teckel. Maar Bromley? Dat kan haast niet anders dan een stevige sterke bulldog betreffen. De reden: klank. Klanken dragen betekenis met zich mee. Doorgrond deze associaties om jezelf een flinke streep voorsprong te geven in branding en naamsontwikkeling.
In dit blog lees je de drie waardevolle technieken om met klankassociaties een ijzersterke merknaam te verzinnen.
Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunchwebinar precies hierover. We gaven de wetenschappelijke principes prijs achter onweerstaanbare teksten. De copywrintings do's and don'ts en veel meer!
Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zou vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!
1. Een passende merknaam bedenk je met je tong
Heb je een sterke merknaam bedacht? Spreek ‘m eens hardop uit en bepaal waar je tong zich bevindt bij het uitspreken van de klemtoon. Zit hij relatief hoog en voorin demond – zoals Brimley? Of juist achterin – zoals Bromley? Dit kleine maar cruciale verschil, voorin of achterin, is de sturende factor achter tal van spontane merkassociaties.
Wie bovenstaande associaties kent heeft een flinke voorsprong bij de naamontwikkeling van een product of merk. Je weet precies welke klanken het best resoneren met de kernvoordelen die je wilt uitdragen. Een vlijmscherp mes of lichtgewicht auto zou het goed doen met een naam waarbij de tong voorin de mond zit. Nissan bijvoorbeeld. Bij een stevige hamer of stoere sportwagen kun je ‘m maar beter wat meer achterin de keel houden. Een frisse fruitsorbert noemen we Frisch. Een vol roombavarois noemen we Frosch.
Natuurlijk, soms zijn de voordelen van een product zo divers dat een heldere indeling niet zomaar te maken is. Waar laat je bijvoorbeeld een razendsnelle computerprocessor die bestemd is voor krachtige computerbewerkingen? Benadruk je de snelheid door de naam voorin de mond te plaatsen, of accentueer je juist de kracht met een diepere klank? Chipfabrikanten Intel en NVIDIA zetten met hun accenten op de -i duidelijk in op een associatie met snelheid. Zouden Ontal en NVADIO hetzelfde succes geboekt hebben?
Is je product compact, licht of snel? Gebruik dan een naam met een klemtoon op de -i of -e.
2. Verzin een merknaam die past bij de kleur van je product of merk
Jawel, zelfs als het op kleur aankomt blijkt de ene klank beter te bekken dan de ander. Blauw, bruin en zwart gaan goed samen met merknamen die het accent leggen op een –o of –u, rood en blauw met –a en wit en geel met –e en –i.
Onderzoek binnen sensory marketing hamert op de waarde om als merk zoveel mogelijk zintuigen in harmonie te prikkelen. Klinkt zweverig, maar de toepassingen zijn verrassend helder en concreet. Een winkel die rustige muziek combineert met een ontspannende geur als lavendel laat een dieper en positiever spoor achter in het geheugen. Het principe is simpel: kietel elk zintuig met een consistente prikkel en je profiteert van een aanzienlijk betere verwerking door het brein. Door je visuele stijl te laten resoneren met de klank van je merk ontstaat een zintuiglijke synergie.
Deze samenhang tussen klank en kleur is op de eerste plaats handig wanneer alle marketing van je merk of product al in kannen en kruiken staat en je alleen nog die verdomde naam moet bedenken. Maar andersom is deze kennis misschien nog wel waardevoller. Wanneer de merknaam al op papier staat, dan kun je deze als leidraad gebruiken bij het (her)ontwerpen van logo’s, huisstijlen en productdesign. De rode kleur van Ferrari, klemtoon op de –a, is een schot in de roos.
Gratis Webinar: "De Psychologie & Neuromarketing van Copywriting 🧠"
Het geheim van succesvolle teksten zit 'm in de hersenen.
Diede Vendrig en Tom van Bommel delen in dit lunchwebinar de laatste inzichten over de psychologie van copywriting, rechtstreeks uit de wetenschap en het lab van Unravel Research.
De 42 minuten durende webinar is nu terug te kijken!
Bekijk de webinar via deze link <
3. Hoe een onvergetelijke merknaam klinkt
Nu je weet welke klanken passen bij jouw productvoordelen en kleuren, wil je natuurlijk dat je merknaam breed wordt uitgehangen in het web van het geheugen. Dat brengt ons bij de vraag welke klanken het best worden onthouden. Ook dit onderwerp is diep uitgeplozen door consumentenpsychologen en het antwoord is verrassend simpel en eenduidig.
Namen die openen met een zogenaamde plofklank – harde medeklinkers uitgesproken met een plofje lucht: p, t, k, b en d – worden beter onthouden. Bekende voorbeelden zijn Kodak, Pepsi en Talpa. Een eenvoudige manier om een nieuwe merknaam direct krachtig vast te pinnen in het geheugen.
Conclusie
Verbale klanken gaan gepaard met natuurlijke associaties. De ene klank klinkt lichter, sneller en frisser dan de ander. Kies bij het bedenken van je merknaam voor een klank die je gewenste identiteit versterkt.Professionele hulp nodig bij het maken van een onvergetelijke merknaam? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met naamexpert Floris Hülsmann van Namarama. Hij maakt geweldige namen voor bedrijven groot en klein. Warm aanbevolen door Unravel Behavior :)
www.namarama.nl/contact
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.