MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Thuisbezorgd Heading Big

Psychologie, Copywriting, Koopgedrag, Onbewust Koopgedrag

5 Psychologische trucs waarmee Thuisbezorgd jou overtuigt om meer te bestellen

Goede kans dat je onderstaande situatie herkent.

Het is zondagavond. Je hebt een leuk, maar druk weekend achter de rug. En eigenlijk heb je echt geen zin meer om nu nog te gaan koken. Je kunt natuurlijk naar de supermarkt gaan om een kant-en-klaar maaltijd te kopen, of een patatje halen bij de snackbar op de hoek. Maar het regent buiten en Netflix lonkt naar je. Gelukkig is er de ideale oplossing: Thuisbezorgd bestellen!

Deze partij – die in 2020 gemiddeld 2 miljoen orders per dag verzorgde – weet maar al te goed hoe ze dit gemakkelijk en bovendien aantrekkelijk maken. Maar wat is het toch met dit platform dat ervoor zorgt dat we met zijn allen massaal blijven bestellen? Buiten het feit om dat met enkele kliks al je zorgen over je eetplanning uit handen worden genomen natuurlijk. 

Welke psychologische trucs past Thuisbezorgd toe om jou te verleiden hun goed (en oranje) gemutste fietskoeriers telkens weer aan het werk te zetten? In dit blog onthul ik 5 psychologische trucs waarmee Thuisbezorgd jou overtuigt om bij hun te blijven bestellen.

#1 Social Proof op haar best

Laten we beginnen met een wat bekendere, maar absoluut effectieve techniek: social proof.

Wij mensen zijn enorme kuddedieren. Dit zorgt ervoor dat we ontzettend gevoelig zijn voor het gedrag van anderen. Zeker in onzekere situaties: wanneer je bijvoorbeeld twijfelt waar je nu het beste Spareribs kunt bestellen.

Afbeelding1

Inzicht in het gedrag van anderen kan ons in die gevallen helpen om een goede keuze te maken. We noemen dit social proof in de psychologie. En hoewel de één dit meer wil toegeven dan de ander, zwichten we hier allemaal voor. Denk maar eens aan die keer dat je op vakantie door een leuk straatje liep op zoek naar een leuke eettent. Ging je toen liever zitten bij dat tentje waar nog één plekje vrij was en vele anderen gezellig zaten te eten? Of toch bij dat compleet lege tentje aan de overkant? Een makkelijke keuze denk ik.  

Thuisbezorgd weet dit als geen ander. Niet voor niets tonen ze jou daarom zoveel mogelijk positieve ervaringen van jouw voorgangers. Geschreven reviews, maar ook de getoonde sterren helpen jou om makkelijker tot een keuze te komen en snel te bestellen.

Afbeelding2

En als je dan hebt besloten waar je die Spareribs gaat bestellen: dan maakt de populaire gerechten sectie nog eens een stukje makkelijker voor welk menu je zal gaan. Alles om jou vlot je winkelmandje te laten vullen en te laten afrekenen.

Afbeelding3

#2 What’s new?

Naast het gedrag van anderen is er nog iets waar wij mensen vanaf onze geboorte door geprikkeld worden. En dat is: alles wat nieuw is! Deze honger naar nieuwe prikkels zit al generaties lang in ons brein geprogrammeerd. Vroeger gaf dit onze medemens een evolutionair voordeel.

Nieuwe omgevingselementen konden bij onze voorouders namelijk wel eens wijzen op gevaar, of juist nieuw voedsel. En hoewel wij vandaag de dag ons voedsel gewoon lekker online kunnen bestellen, zit die drive om hierop gefocust te zijn er nog goed in.

Slim dus dat Thuisbezorgd de ‘nieuwe’ restaurants en gerechten aanduidt met een mooi labeltje. Dit zorgt ongetwijfeld voor meer bestellingen voor deze laatste aanwinsten. Mooi meegenomen is dat ze op die manier snel goede reviews kunnen verzamelen om die Social proof weer zijn werk te laten doen.

Afbeelding4

#3 Een slimme check out

Wanneer het je is gelukt een keuze te maken tussen alle verschillende sushitenten, combi boxen, losse rollen en sashimi is het jouw beurt om te betalen. Je klikt op ‘bestellen’ en bent klaar om je gegevens in te vullen.

Wat Thuisbezorgd hier goed in de gaten heeft, is dat het heel goed werkt om jou als potentiële klant vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Waar wil je dat je bestelling wordt bezorgd?’ of ‘Hoe laat wil je het eten ontvangen?’ 

Het stellen van een vraag prikkelt bij de lezer namelijk de urgentie om deze vraag te beantwoorden. Dit zorgt ervoor dat jij eerder geactiveerd wordt om te antwoorden door de velden in te vullen.

Dat het wel of niet stellen van vragen van grote invloed kan zijn zien we regelmatig in de A/B tests die we voor onze conversie optimalisatie klanten draaien.

Naast dat we geneigd zijn vragen netjes te beantwoorden, versterken deze vragen bij ons een gevoel van autonomie. Wij als klant zijn in charge. En dit vinden we fijn! Simpelweg het benadrukken van deze keuzevrijheid – hoewel je dit waarschijnlijk niet zult verwachten – kan soms net het verschil zijn tussen een klant die bestelt en een klant die toch even naar de Albert Heijn loopt als het gestopt is met regenen.

Afbeelding5

En ook de tekst ‘Bijna klaar’ staat niet voor niets te pronken bovenaan de gegevenspagina. Vanwege een psychologisch principe wat we commitment noemen, vinden wij mensen het zwaar onprettig om iets waar we al moeite in hebben gestoken niet af te ronden. Naast dat het natuurlijk een fijne aanmoediging is die ons ervan verzekert dat we snel weer lekker door kunnen gaan met onze Netflix serie.

Gratis Webinar: "De Neuromarketing van E-mailmarketing"

Onze inbox puilt er van uit: e-mail marketing. E-mail marketing zit vol potentie, maar de aandacht is moeilijk gewonnen en gemakkelijk verloren. Hoe win je die strijd om aandacht in de mailbox? 

In dit webinar leer je: 

👉 Copywriting
👉 Design
👉 Strategie

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 3 april van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

#4 Hoe lang nog?

Eén ding is zeker. Niemand houdt van wachten. Zeker niet als je de geur van die pizza die je zojuist hebt besteld al bijna kan ruiken.

Maar wat Thuisbezorgd ontzettend slim doet, is de perceptie van hoe lang we moeten wachten positief beïnvloeden. Er zijn namelijk meerdere factoren die wachten psychologisch gezien net iets minder vervelend kunnen maken. Twee daarvan zijn: 

  • Weten waarom we moeten wachten
  • Weten hoe lang we moeten wachten

En laat dit nu precies zijn waar Thuisbezorgd jou als hongerige klant inzicht in geeft.

Zodra je bestelt, maken ze direct duidelijk dat de chef voor jou aan de slag gaat om jouw overheerlijke maaltijd te bereiden. Je ziet hem in gedachte al staan met zijn witte koksmuts en een scherp mes in de hand. Logisch dat dit even duurt!

Ook krijg je direct een schatting van hoelang het gaat duren voordat de bel gaat en die dampende, heerlijk ruikende kartonnendoos aan je wordt overhandigd.

Maar hier blijft het niet bij. Zodra jouw bestelling onderweg is kun je met de speciaal ontwikkelde ordertracker iedere meter die jouw bezorger aflegt in de gaten houden. Hierdoor is de voortgang van jouw maaltijd optimaal voelbaar in je woonkamer. Er wordt hard gewerkt voor jou, en dat is fijn!

Weten dat jouw bezorger ieder moment kan aanbellen maakt het wachten met en lege maag een stuk beter vol te houden.  

Thuisbezorgd blog

#5 Iets voor jou, iets voor mij

Het 5e psychologische principe waar Thuisbezorgd van profiteert noemen we wederkerigheid. Ook dit principe zit in ieder mens ingebakken en betekent simpelweg: als jij mij iets geeft, dan wil ik jou graag iets teruggeven.

Al van kinds af aan voelen we – wanneer we iets van een ander krijgen – een onbewuste drang om iets voor diegene terug te doen. Denk maar aan je kinderfeestje van vroeger. Werd jij uitgenodigd bij Pietje ? Dan kon je het niet maken om Pietje niet ook op jouw feestje uit te nodigen.

Thuisbezorgd weet dit (of pakt dit onbewust goed aan). Want net op het moment dat jij de laatste hap van je hamburger doorslikt en tevreden aan het uitbuiken wilt beginnen krijg je een berichtje: ‘Heeft het gesmaakt? Zou je voor restaurant X een review achter willen laten?’ Dit doen ze op wat wij noemen ‘een moment of power.’ Op het moment dat die wederkerigheid maximaal voelbaar is. En als jij dit ook zo ervaart, dan is de kans groot dat jij voor die lieve kok met zijn witte koksmuts en zijn scherpe  mes even 5 sterren achterlaat.

Afbeelding7

Dit is slechts een psychologisch voorproefje

Ik hoop dat je het leuk vond meer te lezen over de psychologische trucs die Thuisbezorgd op dit moment toepast. Maar eerlijk is eerlijk: er is nog veel een veel meer mogelijk om de website gebruiksvriendelijker maar vooral psychologisch overtuigender te maken.

Dus mochten jullie dit lezen Thuisbezorgd: neem gerust contact met ons op. ;)

En voor wie na dit lezen van dit blog ook honger heeft gekregen en zo even een bestelling gaat plaatsen: eet smakelijk!

Wil jij ook meer verkoop?

Unravel Behavior, maakt off- en online winkels nóg effectiever

Laten we koffie drinken

Unravel Behavior is een marketingbureau. Maar dan net een beetje anders. We verenigen creativiteit met neuromarketing. Kunst met wetenschap.

Door bewezen technieken uit psychologie maken wij jouw (online) winkel effectiever en behaal je meer omzet.

Begin Direct

Diede VendrigNeem contact op met Diede:
030 22 70 410 | diede@unravelbehavior.com

 

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: