MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Retail Consultancy

 • Evidence based optimalisatie advies voor retailers en merken
 • Verhoog je conversie en average basket value
 • Toepasbaar op inrichting, navigatie, signing, schap, packaging en prijs

Retail = Psychologie

Wat prikkelt de klant om langer in een winkel te blijven en met meer producten te interacteren? Wat bepaalt of een sign de aandacht grijpt en activeert tot kopen? Wat is de meest strategische indeling van producten en prijzen? Kortom: welke psychologische triggers doen de kassa rinkelen?

Stuk voor stuk vragen die de noodzaak van een psychologische blik in retail onderstrepen. De consumentenpsychologen van Unravel Behavior helpen je daarbij. Zij vertalen de laatste wetenschappelijke inzichten over aandacht, overtuigen, emotie en conversie naar praktische optimalisatiekansen.

De wetenschap achter een rinkelende kassa

Jouw klanten zijn geen rationele robots. Het merendeel van hun beslissingen komt op de automatische piloot tot stand, gedreven door emotie.

Welke gebieden van de winkel bezocht worden, welke verpakkingen in het oog springen en welke producten in het winkelmandje eindigen is een psychologische aangelegenheid. Niet rationeel, wel stuurbaar.

Unravel Behavior helpt retailers en merken wereldwijd om de wetenschappelijke inzichten uit de psychologie in de praktijk te brengen.

Aanpak

Vooraf bepalen we de scope van het adviestraject. Wat gaan we optimaliseren, met welk doel en welke kennisbronnen zijn daarbij nodig?

 • Het toepassingsgebied: winkelinrichting, navigatie, schap-planogram, merchandise, verpakkingsdesign, pricing, etc
 • Doelstelling: conversie, verblijftijd, aandacht, impulsaankoping, beleving, loyaliteit en merkwaardering.
 • Noodzakelijke kennisbronnen: is bestaande kennis direct toepasbaar of is aanvullend onderzoek nodig zoals gedragsobservatie of neuromarketing-onderzoek (Eye Tracking, EEG)?

Consumentenpsychologie en neuromarketing

Unravel Behavior is stevig gefundeerd in de consumentenpsychologie en neuromarketing. Maandelijks houden we de laatste inzichten uit de wetenschap in de gaten. We doen doorlopend onderzoek naar retail en marketingcommunicatie met Eye tracking en EEG. Daarmee vormen we internationaal een vooraanstaand kennisinstituut van consumentengedrag.

Zo profiteer je altijd van de laatste inzichten over wat jouw klant drijft.

Kleine veranderingen. Grote resultaten

We zullen je niet adviseren je gehele concept om te gooien. Retailpsychologie is veelal gericht op het aanscherpen van de details in een omgeving om het gewenste gedrag te bevorderen. Kleine veranderen met grote resultaten noemen we dat.

Unravel behavior levert precies wat ze beloven: iedere week een helder rapport met nieuwe inzichten op de mail. Super fijn!

Eugene Lubbers - Briq bookings

Toepassingsgebieden

 • Winkelgemak- en navigatie

 • Winkelbeleving

 • Schapinrichting & POS-materialen

 • Verpakking

 • Prijs

 • Menselijke interactie

 • Koppeling met digitale verkoop

 • Koppeling met branding

Wist je dat...

Een gemiddeld sign door slechts 1% van de klanten wordt gezien?

Dit blijkt uit grootschalige Eye Tracking onderzoeken. Het goede nieuws: door slimme locatie, design en boodschap kun je dit aanzienlijk verhogen.

‘Eye level’ helemaal niet ‘Buy level’ is?

De hoogste aandacht gaat juist naar het schap net onder ooghoogte. De sales is het hoogste bij de hoogte van 1.25m tot 1.50.

Een 100% gevuld schap verkoopverlagend werkt?

Bij een compleet gevuld schap is het aantal productinteracties en verkopen significant lager. De klant krijgt impliciet het gevoel dat niemand het product wil hebben. Dit effect is het sterkst bij relatief onbekende producten en categorieën.

Je nooit de twee populairste producten binnen een categorie naast elkaar moet zetten?

Twee populaire opties naast elkaar verhoogt onbewust de keuzestress. Dit resulteert erin dat meer mensen doorlopen zonder iets te kopen. Een spreiding van de populairste merken verhoogt het aantal geïnspecteerde producten en overall category sales.

Een verpakking met zichtbaar product beter verkoopt?

Een zichtbaar product (door afbeelding of transparantie) op verpakking verhoogt het verlangen in het brein doordat het product tastbaarder wordt.

€24,80 beter verkoopt dan €24,70?

Hoewel de tweede prijs feitelijk goedkoper is, voelt deze minder ‘fijn’. De reden is dat 24,80 een logische reeks vormt (twee maal vier is acht) wat de workload van de prijs verlaagt. Prijzen die gemakkelijk zijn te verwerken voelen minder pijnlijk.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de doorlooptijden voor een retail consult?
De doorlooptijden variëren van een week voor doelgericht advies op een specifiek vraagstuk, tot aan vier weken voor een volledig winkeloptimalisatie-rapport.
Voor wat voor partijen werkt Unravel Behavior?
Globaal verrichten we onze retail consults voor twee partijen:
  • - Retailers (optimalisatie winkel, schap en signing)
   - Merken (optimalisatie packaging en pricing)
 • Adviseren jullie ook online retail?
  Unravel’s divisie voor online conversieoptimalisatie is gespecialiseerd in de toepassing van psychologie in online A/B testing.
  Hoe verschilt Unravel van andere consultancyoplossingen voor retailers?
  Veel retailconsultants richten zich op totaalconcepten en -formules. Hoewel een solide concept een essentiële eerste stap, liggen er desondanks nog legio kansen voor het oprapen in de meer subtiele psychologische triggers van de klant. Unravel helpt je die te benutten en daarmee van ‘good’ naar ‘great’ te gaan. We analyseren kritisch welke specifieke aanscherpingen aan een omgeving of product met een grote mate van zekerheid tot meer omzet zal leiden.
  Our clients

  We mean business with