
Drie Manieren om de Smartphone Terug te Dringen, bij Jezelf, Teams en Organisaties
Wondertje der techniek, zo’n smartphone. Maar velen beschrijven hun verstandhouding ermee als een haat-liefde verhouding op zijn best, en een ontwrichtende verslaving op zijn slechtst.
Want hoewel de smartphone letterlijk de hele wereld binnen handbereik brengt, blijkt de invloed ervan op ons concentratievermogen, sociale relaties en levensgeluk niet al te best. Niet voor niets duiken interventies gericht op het terugdringen van smartphonegebruik duiken in vele vormen op. Van slimme technieken om het eigen smartphonegebruik wat te temperen, tot strikte protocollen in organisaties als scholen en het bedrijfsleven.
In dit blog vind je de nieuwste effectieve nudges en gedragsveranderingstechnieken tegen de smartphone in drie contexten: je eigen gedrag, het functioneren van teams en organisaties.
Zo leg je de smartphone gemakkelijk opzij
Bij Unravel Behavior duiken we voorafgaande aan elke gedragsinterventie altijd eerst in de drivers van dat gedrag. Oftewel: waar komt gedrag vandaan? Wat houdt gewenst gedrag tegen – of wat houdt ongewenst gedrag in stand?
In totaal zijn er 7 drivers van gedrag, waarvan de smartphone zijn tentakels met name in de volgende drie drivers gestoken heeft:
- Aandacht: De smartphone grijpt steeds naar onze aandacht met notificaties
- Gemak: Het is extreem gemakkelijk de smartphone erbij te pakken
- Gewoonte: Veel apps (vooral social media apps) zijn perfect geoptimaliseerd voor gewoontevorming in ons brein, door de cycle van anticipatie > actie > beloning.
Wanneer je je eigen smartphonegebruik wilt terugdringen, blijkt het vooral effectief wanneer je specifiek op deze drivers richt. Je schakelt dan een van de kernen achter het gedrag uit.
- Zet je telefoon in Greyscale mode zodat alles in grijstinten wordt weergegeven (driver: aandacht)
- Zet net notificaties uit, of laat ze gegroepeerd per uur binnenkomen (driver: aandacht)
- Zorg ervoor dat je telefoon niet automatisch unlockt, maar ga weer ouderwets voor een pincode (driver: gemak)
- Ben in een ruimte of taak waar je vaak onbedoeld naar je telefoon grijpt? Leg ‘m in een andere locatie (driver: gemak en gewoonte)
- Bouw een korte ‘wachttijd’ in bij het openen van een app (dit kans met apps zoals ‘Delay’) zodat je minder snel doelloos door apps struint (driver: gemak)
De smartphonevrije school – werkt dat?
Van alle omgevingen waar de smartphone grote schade aanricht, blijkt de school toch wel met stipt op één te staan. De nadelige effecten op aandacht, sociale interacties en zelfbeeld die voortdurend telefoongebruik met zich meebrengen, zorgen juist op school voor meetbaar nadelige effecten. Juist voor een brein dat volop in ontwikkeling is.
De afgelopen jaren zijn steeds meer onderwijsinstellingen smartphone-vrij gegaan. Sommige verbieden de telefoon enkel tijdens de lessen, terwijl andere onderwijsinstellingen nog een stapje verder gaan en deze aan het begin van de dag innemen en aan het eind weer teruggeven. Welke aanpakt werkt nu goed?
De eerste grootschalige onderzoeken naar de invloed van smartphone-verbod op leerprestaties en welbevinden van leerlingen zijn inmiddels binnen. En ze laten een hoopvol beeld zien: duidelijke en consistente restricties aan telefoongebruik op scholen resulteren in korte tijd al in een kentering van de nadelige effecten. Bij gerandomiseerde trials tussen reguliere en smartphonevrije scholen, plukken leerlingen op smartphonevrije scholen de vruchten van:
- Hogere cijfers
- Minder pestgedrag
- Minder depressie en psychologische klachten
Met deze smartphone-regels maak je meetings sneller, prettiger én effectiever
Bij saaie meetings dwalen onze geest en handen al gauw af naar de smartphone in onze binnnenzak. Bij sommige teams blinken de telefoons zelfs glorieus op tafel.
Maar wist je dat de aanwezigheid van telefoons in vergaderingen funest zijn? Een team vol afgeleide geesten is trager en minder effectief. Vinden ze zelf ook: want bij vergaderingen waar de smartphones op tafel blinken blijken deelnemers ook zelf achteraf minder tevreden.
Teams die hun vergaderingen met een ‘no phone policy’ houden plukken daar in meerdere opzichten de vruchten van. De participatie en kwaliteit van ideeën neemt gedijen goed bij deze gefocuste omgeving. De meeting verloopt ook nog eens sneller, dus er blijft meer tijd over voor ontspanning andere taken. En de deelnemers kijken tenslotte met meer tevredenheid terug op de vergadering. Dat is driedubbele winst.
Gedragsinterventies gericht op smartphone-gebruik
Zoals we in dit blog zagen, kunnen nudging en psychologische gefundeerde interventies een groot verschil maken in smartphonegebruik. Daarbij is het altijd essentieel eerst inzicht te krijgen in de drivers van gedrag: wat drijft smartphonegebruik in een bepaalde omgeving, en wat houdt het tegen?
Unravel Behavior helpt overheden, bedrijven en andere organisaties effectieve gedragsinterventies te ontwikkelen. Benieuwd hoe ook jij van deze aanpak kunt profiteren? Neem dan contact met ons op.
Haidt, J. (2024). The anxious generation: How the great rewiring of childhood is causing an epidemic of mental illness. Penguin.
Olson, J. A., Sandra, D. A., Chmoulevitch, D., Raz, A., & Veissière, S. P. (2023). A nudge-based intervention to reduce problematic smartphone use: Randomised controlled trial. International journal of mental health and addiction, 21(6), 3842-3864.
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.