Dat menselijk gedrag soms een duwtje (of nudge) in de juiste richting nodig heeft wisten we al. Zo zijn er al ontzettend veel succesvolle gedragsinterventies ontwikkeld om menselijk gedrag te sturen. Denk aan interventies om gezonder te eten, minder hard te rijden of vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.
Maar wist je dat nudging niet alleen voor mensen uitkomst biedt bij gedragsbeïnvloeding? Onderzoekers uit Chicago bewezen namelijk al meermaals dat ook dieren zeer vatbaar zijn voor een goed staaltje psychologische sturing. Hoe cool is dat?
Wat is nudging?
Nudging, wat is dat eigenlijk? Letterlijk vertaald betekent nudge ‘duwtje’. En dat is ook eigenlijk heel simpel gezegd wat het is! Concreter gemaakt: een nudge is een verandering van de omgeving waarin een keuze plaatsvindt met als doel deze keuze te sturen in de richting van gewenst gedrag.
Een heel simpel voorbeeld van een succesvolle nudge om mensen minder ongezond eten te laten opscheppen, is het aanbieden van kleinere borden in de kantine (Stephen S. Holden, Natalina Zlatevska, and Chris Dubelaar).
Bij Unravel Behavior zetten we nudges als deze aan de lopende band in om menselijk gedrag positief te beïnvloeden, maar wist jij al dat dit ook voor dieren een groot succes kan zijn?
Gratis Webinar: "Gedragsverandering en Neuromarketing voor zorverzekeringen"
In dit webinar behandelen we de psychologische drivers die schuilgaan achter zorgverzekeringskeuze. En we delen neuromarketinginzichten over effectieve communicatie en conversie voor zorgverzekeraars.
Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 9 oktober van 12.00 tot 12.45
Nudging en gedragsbeïnvloeding voor apen
Volgens de onderzoekers onderschatten mensen vaak hoe slim dieren zijn en hoe goed ze reageren op cues en nudges in de omgeving.
Zo zorgde een succesvolle interventie voor 86% minder dode Chimpansees door stropers. Het probleem was dat de opzichters van de apen het niet hoorde wanneer de Chimpansee die op de wacht stond hun riep.
Ze moesten iets verzinnen om ervoor te zorgen dat ze met meerderen tegelijkertijd riepen. Alleen dan konden ze op tijd handelen.
Dus hingen ze buizen met fruit en insecten op. Wanneer er iemand aankwam en ze riepen, dan drukten de opzichters op de knop en gingen de buizen open. Al snel hadden de apen door: als er een mens aankomt, dan moeten we roepen! En voila, de oplossing was geboren. Zodra er een stroper naderde begonnen de apen met zijn allen massaal te roepen.
Een sterk staaltje conditionering à la Pavlov!
Onderbouwde gedragsinterventies geworteld in wetenschap
Zo zien we maar weer, kleine veranderingen in de omgeving kunnen een groot verschil maken. Ook in het grote dierenrijk!
Zoek jij ook naar een succesvolle manier om gedrag te sturen? Unravel Behavior helpt overheden en organisaties bij de inzet van wetenschappelijke kennis tot effectieve gedragsinterventies.
We helpen je graag!
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.