MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Hoe kan een museumwinkel zijn omzet verhogen?

conversie, winkelverkoop

Hoe kan een museumwinkel zijn omzet verhogen?

Als museumwinkel is er veel aan gelegen je omzet te maximaliseren. Een niet te versmaden deel van de museumopbrengsten wordt namelijk gevormd door het cadeauwinkeltje aan het eind van de tour.

De verkoopoptimalisatie van een museumwinkel steekt echter behoorlijk anders in elkaar dan die van de standaard retail. Want waar klanten van een supermarkt, kledingwinkel of parfumerie vaak met een bepaald doel en koopintentie de winkel binnenstappen, wordt een museumwinkel vaak gezien als een plotseling zijstapje tijdens een cultureel dagje uit.

Dat maakt de mindset geheel anders. Meer op de automatische piloot, maar vaak minder consumptiegericht.

Om als museumwinkel de omzet te verhogen, dien je slim in te spelen op de mindset van bezoekers en de mogelijkheden die de veelal bescheiden winkelomgeving biedt. Dit blog biedt houvast wanneer je begint met het optimaliseren van de winkelomgeving en volgt dezelfde opzet die Unravel Behavior hanteerde bij de succesvolle optimalisatie van CORPUS.

Gratis Webinar: "Gedragsverandering en Neuromarketing voor zorverzekeringen"

In dit webinar behandelen we de psychologische drivers die schuilgaan achter zorgverzekeringskeuze. En we delen neuromarketinginzichten over effectieve communicatie en conversie voor zorgverzekeraars.

Schrijf je nu gratis in voor deze lunch-webinar op woensdag 9 oktober van 12.00 tot 12.45

Yes, ik ben erbij (of wil de opname ontvangen) <

Wil je direct voorbeelden van technieken die bewezen de verkoop van je museumwinkel boosten? Download dan dit gratis whitepaper ‘Meer Verkoop voor Museumwinkels’.

1. Analyseer gedrag van bezoekers

Gedrag vormt de sterkste eerste graadmeter voor de knelpunten van je museumwinkel. (En ja, zelfs aan de best geoliede verkoopomgeving valt wel wat te verbeteren.)

De eerste stap in het verhogen van je winkelomzet is de bezoekersanalyse. Werp een kritische blik op hoe bezoekers met de omgeving interacteren. Stel daarbij de juiste vragen.

  • Hoe gedragen mensen zich de eerste paar seconden dat ze in/langs de winkelomgeving lopen? Is hun aandacht gericht op de artikelen – of de uitgang?
  • Hoe interacteren mensen met een vol assortiment? Hoe met een minder vol assortiment?
  • Hoe snel zoeken mensen naar een prijs? Vinden ze deze makkelijk?
  • Wat gebeurt er wanneer het relatief druk is in de winkel? Jaagt het nieuwe mensen weg of trekt het juist aan?
  • Wat gebeurt er in de split second dat iemand van de overwegingsfase doorgaat naar aankoop?
  • Hoe lang verblijven niet-kopers gemiddeld in de winkel? En hoe lang blijven de kopers?
  • Welke looppatronen zijn het meest gebruikelijk? Keren mensen terug naar plekken of volgen ze een eenmalige route?
  • Zijn er delen van de winkel uitgesproken druk/rustig?

De primaire gedragsanalyse legt aanzienlijk meer kracht- en verbeterpunten bloot dan een traditionele vragenlijst. Dit laatste instrument geeft een vertekend rationeel beeld van de ware drijfveren achter gedrag en biedt geen solide basis voor winkeloptimalisatie.

Direct beginnen met neuro?

Unravel maakt marketing nóg effectiever met psychologie. Of het nu gaat om het verhogen van conversie, het verminderen van opzeggingen of het verzamelen van meer leads.

Begin direct
Of lees hoe we met CORPUS 54% meer winkelomzet realiseerden

2. Analyseer verkoopomgeving

Nadat de gedragspatronen van je bezoekers in kaart zijn gebracht, is het zaak elk aspect van de omgeving kritisch onder de loep te nemen. Doordat bezoekers zich sterk door hun automatische piloot laten aansturen, is het van belang de winkel vanuit elk opzicht te optimaliseren voor de autopilot.

  1. Zichtbaarheid. Technieken die de winkel, categorieën en producten herkenbaarder maken en duidelijker te onderscheiden middels eenvoudige visuele contrasten.
  2. Automatisch koopgedrag. Technieken die het koopproces vloeiender maken zodat automatisch en impulsief koopgedrag gestimuleerd wordt.
  3. Bezoektijd. Technieken die de bezoektijd verlengen, zodat er meer gelegenheid is tot een aankoop.
  4. Shopping mindset. Technieken die de passieve mindset van bezoekers transformeren in een consumptiegerichte mindset.
  5. Aandacht. Technieken die middels omgevingssignalen de aandacht onbewust naar de gewenste objecten en producten stuurt.
  6. Overtuiging. Technieken die middels beproefde overtuigingsstrategieën verleiden tot een aankoop.

Met decennia aan neuromarketing-inzichten zijn er letterlijk honderden technieken die praktisch inhaken op deze zes succesfactoren. In ons gratis whitepaper ‘Meer Verkoop voor Museumwinkels’ doen we er 6 uit de doeken die je direct kunt implementeren om de omzet van je museumwinkel te verhogen. Daarin leer je onder andere hoe je een passieve mindset kunt omzetten in een koopgerichte mindset.

Vond je dit blog interessant? In The Master of Retail Psychology & Shopper Neuroscience leer je hoe je de aandacht van de klant in-store trekt. Daarnaast leer je van Expert Tom van Bommel hoe het succes ven een product of verpakking wordt bepaalt.

de wetenschap achter winkelen

 

 

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: