Je begint de dag met ambitieuze voornemens om te gaan sporten, gezond te eten en productief te werken. Maar de hectiek gedurdende de dag zorgt ervoor dat je eigenlijk aan alle drie deze zaken niet toekomt.
Herkenbaar? In dit blog geven we vier tips om ervoor te zorgen dat je morgen aan het einde van de dag met een voldaan gevoel je bed instapt.
Trouwens, onlangs gaven we een - gratis - lunch-webinar over dit onderwerp. Tijdens dit webinar bespraken Diede en Tom hoe je in 5 stappen effectieve gedragsinterventies ontwikkelt.
Aangezien je dit blog leest, dachten we dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link.
De Betekenis van Nudging
First things first, laten we even kort stilstaan bij wat nudging precies is. Nudging is een vorm van gedragsbeïnvloeding waarbij door middel van kleine aanpassingen in de omgeving of keuze-context wordt beoogd menselijk gedrag te veranderen. Voor een uitgebreidere definitie verwijzen we je graag naar een vorig uitgebreid blog over nudging.
Je kunt nudging op allerlei manieren inzetten op het gebied van gezondheid, voeding, milieu en omgeving, financiën en ga zo maar door. En het mooie is dat je nudging niet alleen op anderen kunt toepassen maar ook op jezelf om op die manier jouw eigen gedrag een duwtje in de juiste richting te geven. Neem dit voorbeeld waarbij een zelfgecreëerde nudge ervoor zorgde dat ik minder chocolade paaseitjes at.
Bij mijn ouders thuis stond namelijk zo rond pasen altijd een schaaltje met chocolade paaseieren op tafel in de woonkamer. Elke keer als ik langsliep pakte ik er (soms onbewust) een. Na een tijdje besefte ik echter dat dit een "slechte" gewoonte was en dus besloot ik geen chocolade paaseitjes meer te pakken als ik voorbij liep. Maar hoe groot mijn doorzettingsvermogen ook was, het gebeurde vaak dat ik de verleiding niet kon weerstaan en er toch één pakte.
Ik moest dus iets anders verzinnen om niet steeds weer in de verleiding te komen, en besloot het schaaltje met chocolade paaseieren in de kast te zetten. Dit zorgde ervoor dat ik er niet elke keer als ik langsliep aan werd herinnerd om een keuze te maken tussen wel of niet een ei pakken, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik tot op de dag van vandaag een stuk minder paaseitjes eet.
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarbij mensen nudges gebruiken om bepaald gedrag aan te moedigen. Hieronder geven we 4 tips die jou en je collega's kunnen helpen om de "betere" keuzes te maken.
Tip 1 & 2: Maak het moeilijker (óf juist makkelijker)
De sleutel, zoals in het eerder genoemde voorbeeld, is niet noodzakelijkerwijs meer discipline te hebben om verleidingen te weerstaan (weerstand bieden aan voedsel is revolutionair altijd moeilijk), maar minder in de verleiding te komen.
Dit kan bijvoorbeeld door van kleinere borden te eten, zodat je minder opschept en je consumptie afneemt, of door de ongezonde snacks in de kast te zetten en het fruit in een schaal op tafel. Op die manier maak je het gemakkelijker om de gezonde keuze te maken, zonder dat je discipline hoeft te tonen.
Bedrijven weten maar al te goed hoe ze het makkelijker (óf juist moeilijker) maken voor de klant om zo meer te verkopen. Deze bedrijven weten precies hoe ze de volgende wetmatigheid in hun voordeel kunnen gebruiken: ‘De weg van de minste weerstand’.
Een paar voorbeelden. Datingsapps halen de wrijving van het op iemand afstappen weg. Flitsbezorgerdiensten halen de wrijving van het doen van boodschappen weg door het makkelijk te laten bezorgen, en kantoren worden zo ingericht dat de minste wrijving ontstaat en de productiviteit het hoogst ligt.
Naast het gebruik van de weg van de minste weerstand, kunt je het ook omkeren en gewoontes afleren via de weg van de meeste weerstand. Door alvast op tijd in de avond je tanden te poetsen verklein je de kans dat ‘s avonds blijft snoepen, je hebt immers geen zin om nog een keer je tanden te poetsen.
Koop geen chips, zo kom je s’ avonds (wanneer je brein uitgeput is) ook niet in de verleiding. Bestel je dan iets? Verander je wachtwoord van je favoriete bezorgapp en geef het wachtwoord aan je beste vriend(in). Op deze manier moet je hem/haar appen voordat je iets kunt bestellen en maakt het jou weer extra moeilijk, waardoor de kans groter wordt je de verleiding weerstaat.
Door van een kleiner bord te eten, eet je minder (📷: Medium.com)
Gratis Webinar: "De Psychologie van Effectieve Gedragsbeïnvloeding 🧠 "
Van afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes tot communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol; veel gedragsinterventies blijken maar weinig effect te hebben op daadwerkelijk gedrag. In dit lunch-webinar ontdek je hoe je effectieve gedragsinterventies ontwikkelt.
We bespreken onder andere:
👉 Wat gedragsbeïnvloeding precies is
👉 Hoe je in vijf stappen een effectieve interventie ontwikkelt
👉 Een voorbeeldcase over Fake News
Tip 3 & 4: Maak het aantrekkelijker (óf minder aantrekkelijk)
Heb je geen zin om de belastingaangifte te doen? Of de boekhouding? Maar wel zin om te sporten of je favoriete serie te kijken? Koppel iets wat je moet doen - de goede gewoonte - aan iets wat je wilt doen. Door eerst de boekhouding bij te werken en jezelf daarna te belonen met je favoriete serie of sporten. Op deze manier kunnen we gewoontes aantrekkelijker maken als je ze associeert met een positieve ervaring.
Het tegenovergestelde, iets minder aantrekkelijk maken, kan ook goed werken om slechte gewoontes af te leren. Door jezelf bewust te maken van de nadelen van bijvoorbeeld roken, jezelf te vertellen dat het stinkt voor anderen en dat het veel geld kost, maak je jouw gewoonte (roken) minder aantrekkelijk.
Na verloop van tijd zal je behoefte aan deze gewoonte (roken) afnemen. In combinatie met het focussen op de voordelen die het aantrekkelijker maken (beter gebit, minder overlast voor collega's, het goede voorbeeld geven) zal de behoefte om je (ongezonde) gewoonte te veranderen toenemen.
Dus wil je gezonder eten, meer bewegen en werk gedaan krijgen? Probeer dan eens wat nudges toe te passen op jezelf die ervoor zorgen dat je gewoontes ontwikkelt waar je je aan kunt houden, zonder dat je daar al te veel doorzettingsvermogen voor nodig hebt.
Het weggooien van afval wordt zo wel heel aantrekkelijk, niet waar? (📷: Medium.com)
PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.