MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Winkelverkoop Stimuleren Doe Je Zo Gr

Psychologie, winkelverkoop

Winkelverkoop stimuleren doe je zo!

Je winkelverkoop stimuleren lijkt lastig en kostbaar. Maar met een vleugje psychologie valt het reuze mee. Als je de aansturing van menselijk gedrag begrijpt, kun je met kleine veranderingen grote verschillen maken.

In dit blog lees je 5 direct toepasbare tips om de verkoop van je winkel te stimuleren.

 

Tip 1:  Stimuleer je winkelverkoop door producten slim te plaatsen

Welk producten worden het meest verkocht; links, rechts of in het midden van het schap?

Het lijkt een triviaal detail, maar de westerse consument is sterk rechts georiënteerd. Niet gek als je je bedenkt dat we van kinds af aan leren van links naar rechts te lezen. Fietsen? Rechts. Schrijven? Ook rechts. Geheel onbewust buigt onze aandacht altijd naar rechts.

Dit stukje psychologie is bijzonder waardevol voor retailers. Studies naar koopgedrag laten zien dat zowel het rechterschap in het gangpad als de producten rechts in het schap een flink streepje voor hebben in de sales.

Plaats hier de producten met de hoogste marges om een hogere winst te behalen.

Wil je nog meer lezen over de psychologie van schapindeling of hoe je een succesvol schappenplan maakt? Lees dan ook ons blog "Scoren Met Je Schap: Neuromarketing Tips voor een Succesvol Schappenplan"

Trouwens, laatst gaven we een - gratis - lunchwebinar precies hierover. We doken in de psychologische technieken die het verschil kunnen maken. Je leerde in dit webiniar hoe je een omgeving creëert die mensen effectiever aantrekt, vasthoudt, verlangen activeert en hun voorkeuren richt op de meest marge-rijke producten.

Aangezien je dit blog leest, dacht ik dat je deze webinar helemaal mooi zal vinden! Terugkijken kan heel simpel via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vond!

Tip 2: Geef de klant ademruimte

Loop eens een willekeurige winkel binnen en je zult gegarandeerd het volgende fenomeen voor je ogen zien gebeuren.

Een klant kijkt aandachtig rond in het schap. Een tweede klant komt erbij en pakt een product. De eerste klant zet een stap opzij en vervolgt haar weg zonder iets uit dit schap te pakken.

Veel mensen koesteren hun persoonlijke ruimte. Dit effect is zelfs zo sterk dat sommige mensen liever hun eetplannen voor vanavond aanpassen dan dezelfde vierkante meter te delen met een ander persoon. Het resulteert dan ook vaak in gemiste verkoop, doordat mensen voor de default optie kiezen: niets kopen.

Om de verkoop van je winkel te stimuleren, is het daarom raadzaam je klanten voldoende ruimte te gunnen. Dat betekent brede gangpaden en niet veel verschillende producten op een krappe plek, zodat mensen je producten kunnen bekijken zonder daarbij hun persoonlijke ruimte op te geven.

Direct beginnen met neuro?

Unravel maakt marketing nóg effectiever met psychologie. Of het nu gaat om het verhogen van conversie, het verminderen van opzeggingen of het verzamelen van meer leads.

Begin direct
Of lees hoe we met CORPUS 54% meer winkelomzet realiseerden

Tip 3: Dit klinkt naar meer winkelverkoop

Muziek heeft een veel grotere invloed op ons gedrag dan we altijd al dachten.

Je wist waarschijnlijk al dat een relatief rustig ritme mensen trager laat lopen, zodat ze meer producten in overweging nemen. Maar wist je ook dat klassieke muziek de aantrekkingskracht en verkoop stimuleert van luxe producten.

En het kan zelfs nog eens stapje verdergaan, zo bewees een studie naar wijnverkoop. Franse muziek leidde tot een boost van Franse wijn, waar Duitse muziek juist de wijnverkoop in het voordeel van onze oosterburen stimuleerde.

Vergeet echter niet dat muziek, naast het directe effect op koopgedrag, ook invloed heeft op branding. Muziek roept automatisch emoties en associaties op, die onbewust voortvloeien in de merkidentiteit. Dit verklaart waarom sommige modefranchises doelbewust harde snelle muziek afspelen. Hoewel het een belemmerende werking heeft op direct koopgedrag, helpt het ‘t merk te onderscheiden en activeert daarmee merktrouwheid en mond-tot-mond reclame.

Tip 4: Tover je spaar- of loyaltykaart om tot een onweerstaanbare klantentrekker

Veel winkels en restaurants bieden hun klanten tegenwoordig een loyaliteitskaart, waarmee ze stempels kunnen sparen voor een korting of leukigheid. Dit is op zichzelf al een krachtig mechanisme om terugkeer te stimuleren voor meer winkelverkoop.

Maar met één kleine verandering bereikt dit kaartje een bijna magische effectiviteit.


Gratis Webinar: Richt je Winkel in op het Onbewuste 🧠

In dit webinar duiken we in de psychologische technieken die het verschil kunnen maken. Leer hoe je een omgeving creëert die mensen effectiever aantrekt, vasthoudt, verlangen activeert en hun voorkeuren richt op de meest marge-rijke producten. Kortom: hoe maak je van een bezoeker een kopende klant?

De 52 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link <

De techniek is aantrekkelijk simpel: geef de eerste stempel al bij het uitreiken van de kaart. Zodoende verandert de kaart van een ‘zal ik ‘m gebruiken?’-keuze in een reeds begonnen race. De klant doet al mee. Omdat mensen een fundamentele neiging hebben om eenmaal begonnen zaken te willen voltooien, zorgt het ervoor dat je klanten keer op keer terugkomen.


Tip 5: Winkelverkoop stimuleren door minder keuzes aan te bieden

Hoe meer keuze, hoe beter – toch? Nee!

Toegegeven: keuze trekt aandacht. Een schap met dertig soorten jam trekt meer ogen naar zich toe dan een schap met zes. Maar het opmerkelijke is dat er van het eerste aanzienlijk minder wordt verkocht.

Psychologen hebben ontdekt dat keuzevrijheid een verlammende werking heeft. De klant kiest dan in veel gevallen de meest eenvoudige optie: niets kopen en doorlopen. Enkel in het geval dat de consument iets moet kopen – denk aan typische noodzakelijke producten als tandpasta – maakt de klant het zich opnieuw gemakkelijk door automatisch de goedkoopste of de bekendste optie te kiezen.

Toen Head & Shoulders hun shampoo-aanbod nagenoeg halveerde van 26 naar 15, schoot hun verkoop direct met 10% omhoog.

Veel winkeliers vragen zich af wat dan de optimale assortimentgrootte is per productcategorie. Het magische getal is… zeven! Zeven is bovendien precies het aantal chunks informatie dat de gemiddelde persoon gelijktijdig in haar hoofd kan hebben..

Dus wil je jouw winkelverkoop stimuleren? Bedenk dan dat minder daadwerkelijk meer is.

Gratis Whitepaper Winkelpsychologie - voor musea

whitepaper-screenshot
  • Hoe grijp je de aandacht van klanten?
  • Hoe breng je iemand in een koop-gerichte mindset?
  • Hoe overtuig je tot kopen?

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: