Skip to main content

MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22, '23 én 2024!

030 22 70 410

De oude schakelaar

“26% Meer Conversie door Psychologie & Analytics”

Diede Vendrig

Persuasion Professional voor De oude schakelaar

Ook A/B testen? Neem contact op met:
Diede Vendrig

Hoofdvraag

Wat doet de ‘cadeaubon-knop’ tijdens het afrekenen met de conversie?

Pijnlijk dat we nu pas de waarde van A/B testen ontdekken... Maar vanaf nu gaan we continu verbeteren.”

Dat waren de woorden van Erik Tijmense, eigenaar van webshop deoudeschakelaar.nl. En dat horen we natuurlijk graag! Want door continu te verbeteren en te A/B testen haal je het maximale uit je website en traffic. 

Bij zijn website: deoudeschakelaar.nl kun je terecht voor allerlei soorten schakelaars van verscheidene materialen. Van bakeliet en porselein tot aan duroplast. Erik verkoopt het allemaal. Maar…Erik had het gevoel dat hij meer uit zijn traffic kon halen, zijn conversieratio kon (en kan nog steeds) omhoog. Daar helpen wij hem bij Unravel Behavior uiteraard graag bij. 

Voor onze klanten passen wij psychologie en neuromarketing toe om conversie flink te verbeteren. Vaak zijn slechts kleine visuele aanpassingen genoeg om grote verschillen te maken.

Erik volgde eerder al onze “Meer Conversie met Neuromarketing & Psychologie training” op de Unravel Academy. Hier leerde hij al veel concrete en direct toepasbare tips. Maar de echte schatkist ging voor Erik pas open toen we voorstelden om aan de slag te gaan met A/B testing. 

Ondernemer Erik Tijmense twijfelde niet lang. Hij was namelijk wel benieuwd naar de mogelijke impact van deze vorm van conversie optimalisatie.

Wat gaan we A/B testen? 

We spraken af om drie A/B tests te draaien op deoudeschakelaar.nl. Daarbij wil je altijd vanuit een hypothese werken. Door onderbouwd te werk te gaan bereik je de beste resultaten. Onze conversiepsychologen scanden daarom de website van Erik en kwamen met 3 test ideeën waarvan zij op basis van de psychologische theorie erachter veel verwachtten. Eén daarvan delen we graag met je in deze case!

Tijdens onze website analyse viel er iets op in de winkelmand. Terwijl we naar de check-out wilden, klikten we per ongeluk op de ‘voeg toe’ button. Deze button was bedoeld om een eventuele cadeaubon in te wisselen maar stond op de plek waar je de ‘verder met bestellen’ knop zou verwachten. Hierdoor verdween de ‘verder met bestellen’ button uit beeld. 

Hulp van onze Technische Tools 

Bij Unravel behavior beschikken we over verschillende technische tools die ons helpen inzicht in te krijgen in het huidige gedrag van websitebezoekers. En dit is interessant! Want dit vertelt ons onder andere waar het nog piept en kraakt op een website, zodat we gericht kunnen gaan verbeteren.

Met een foutmelding analyse konden we bijvoorbeeld ontdekken of meer mensen deze ‘fout’ maakten. Dit zochten we uit door telkens als iemand op de ‘voeg toe’ knop klikte, zonder eerst een cadeaucode ingevuld te hebben, een seintje naar Google Analytics te sturen.

Wat is het pijnpunt?

Uit Google Analytics werd al snel duidelijk dat dit voor meer mensen onduidelijk was: vele malen per dag drukten de bezoekers per ongeluk op deze knop. We hadden een pijnpunt te pakken! 

Enerzijds was de knop dus verwarrend, maar anderzijds was er nog een probleem met deze knop. Doordat bezoekers hier onbedoeld op klikten zagen zij ineens ‘ongeldige kortingscode’ staan. Dit zorgde ervoor dat bezoekers ineens erg bewust waren van het feit dat zij geen kortingscode hadden (en anderen wel). En dit voelt onprettig, want wij mensen vergelijken onszelf vaak met anderen. En waarom zou iemand anders wel een kortingscode mogen hebben en wij niet? 

Genoeg redenen dus om hier op zoek te gaan naar een verbetering. 

Test-Hypothese

Bovenstaande inzichten hielpen ons om een sterke A/B test hypothese opstellen. Deze luidde als volgt:

We denken dat de huidige ‘voeg toe’ knop voor de cadeaubon op dit moment conversie belemmert. We verwachten daarom dat conversie zal stijgen wanneer we deze knop niet langer opzichtig tonen. Dit realiseren we in de A/B test door de optie om een cadeaubon toe te voegen naar links te verplaatsen en minder opvallend te maken.

Hoe zag dit eruit in de A/B test? 

We gingen aan de slag met het design van de test. We kozen ervoor om de couponcode achter een klik te verstoppen. Daarmee raakten we twee vliegen in één klap: geen cadeaubon knop meer op een plek waar we een andere knop verwachten én minder aandacht voor het kortingscode veld. 

Dit zag er zo uit.

De test live & data verzamelen

Na akkoord van Erik ging de test live en kon de dataverzameling van start. 

Gerandomiseerd werden de bezoekers van De oude schakelaar over variant A & B verdeeld zodat we perfect konden doormeten wat de impact van de aanpassing was op conversie. En spoiler alert: die was groots.

Het resultaat

Na de dataverzameling van een A/B test is het tijd voor het leukste moment: het analyseren van het resultaat. Want dit betekent dat we nieuwe inzichten krijgen. 

En eerlijk is eerlijk, dit is natuurlijk het leukst als de hypothese wordt bevestigd. En dat was in dit geval zeker het geval. Het veranderen van de manier waarop je een couponcode kon toevoegen, zorgde in deze test voor een conversiestijging van 26,6% met een zekerheid van 92.9%. 

Alleen al tijdens de testperiode betaalde de aanpassing zich dubbel en dwars terug ten opzichte van de kosten voor het maken ervan. 

Reken maar uit hoeveel meeromzet zo’n stijging in conversie kan betekenen in een jaar ;). En ter info: dit is geen uitzonderlijke uitkomst. 

Dit maakt A/B testen dan ook – wanneer goed uitgevoerd – altijd winstgevend. 

Tot slot een ander leuk feit: ook de andere twee tests die we voor deoudeschakelaar.nl draaiden waren positief! Niet gek dus dat Erik het A/B testen inmiddels volledig heeft omarmd. 

Wil jij ook zo’n succesverhaal en meer conversie? We helpen je graag. Winst gegarandeerd. 

Wil je ook meer inzichten, zekerheid en omzet met neuromarketing?

Duik in het brein van de klant met Unravel Research

Laten we koffie drinken

Unravel Behavior is een marketingbureau. Maar dan net een beetje anders. We verenigen creativiteit met neuromarketing. Kunst met wetenschap.

Door bewezen technieken uit psychologie maken wij jouw marketing effectiever en behaal je meer omzet.

Neem contact op

Onze klanten

We mean business with