Bespreek de mogelijkheden met
Diede, onze Managing Director
✓ MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023 ✓ Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!
Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hoe kunnen we meer bewustzijn creëren, zodat het aantal branden afneemt?
Woningbranden zijn levensgevaarlijk en komen helaas nog veel te vaak voor. Maar wat veel mensen vaak niet beseffen, is dat enerzijds iedereen het risico op een woningbrand loopt (dus ja, ook jij en ik). En anderzijds dat de kans op brand verminderd kan worden door de juiste stappen te nemen en de brandveiligheid in huis te verhogen.
Veiligheidsregio Utrecht (VRU) wil mensen hier zoveel mogelijk van bewust maken. Een tijd geleden vroegen ze aan Unravel hoe we dit in hun communicatie vanuit psychologisch perspectief het beste konden aanvliegen. Hier hielpen we ze vanzelfsprekend graag bij!
De doelstelling van Veiligheidsregio Utrecht kwam met een aantal psychologische uitdagingen.
Het belangrijkste doel was om mensen in te laten zien dat zij zelf in control zijn bij het voorkomen van een brand. Dit is cruciaal voor gedragsverandering. In andere woorden: mensen moeten geloven dat ze zelf veel kunnen doen om de kans op brand te minimaliseren.
Daarnaast maken alle mensen denkfouten, deze fouten noemen we ook wel cognitieve biases.
Een bias die een grote rol speelde in de passiviteit van mensen om stappen te ondernemen om de brandveiligheid te verhogen is de ‘probability neglect bias.’ Deze denkfout houdt in dat mensen de realistische kans dat iets henzelf zal overkomen vaak negeren. Dit zorgt ervoor dat mensen – wanneer we het bijvoorbeeld over woningbrand hebben – vaak denken: ‘dat zal bij mij vast niet gebeuren.’ Dit verlaagt de bereidbaarheid en urgentie om stappen te ondernemen enorm.
Gelukkig is er psychologisch veel mogelijk wanneer gedragsverandering het doel is!
Unravel Behavior mocht aan de slag om de folder van de VRU over woningbranden effectiever te maken. Challenge accepted!
Voor iedere pagina leverden we verbeteringssuggesties, blauwdrukken en aangepaste copywriting. Waarbij we bij ieder advies ook de psychologische theorie achter een advies verhelderde voor een compleet beeld.
De belangrijkste verandering in inhoud was om het risicobesef te verhogen, concretere acties te formuleren en de lezer het gevoel te geven in control te zijn over brandveiligheid. Want hoe concreter en hoe makkelijker je het voor je doelgroep maakt, hoe eerder zij daadwerkelijk in actie komen.
Een simpele maar zeer effectieve aanpassing in copywriting die hier goed bij helpt is het toevoegen van een persoonlijke component. Dit kan door een zin als: “Waar in huis ontstaat brand” te vervangen voor “Waar in mijn huis ontstaat brand.”
Waarom dit werkt? Allereerst omdat wij mensen een verhoogde aandacht hebben voor alles wat met onszelf te maken heeft, dit noemen we Implicit egoism. Hierdoor grijp je direct de aandacht van je doelgroep. En dit is essentieel, want zonder aandacht geen effect.
Daarnaast zorgt deze techniek ervoor dat lezers zichzelf actief zullen gaan voorstellen hoe het zou zijn om onze eigen spullen in vlammen op te zien gaan. Denk aan je favoriete kledingstuk, je fotoalbums en dat onvervangbare meubel. En zoals je nu misschien zelf al aanvoelt, dit is geen prettige gedachte en leidt doorgaans tot angst. Cruciaal wanneer je gebruik wilt maken van een zogenoemde ‘fear appeal,’ is dat je als zender vervolgens direct handvatten biedt om deze angst ook weer weg te nemen. Doe je dit niet, dan zal het zaaien van angst een averechts effect hebben.
In de folder deden we dit door meteen concrete tips te leveren om brand te voorkomen onder het kopje “7 Makkelijke Tips Waarmee Je Brand Voorkomt”. En nu je er toch bent: dit waren de tips:
Opdrachten als deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We openen bij Unravel Behavior graag onze wetenschappelijke schatkist om de wereld een stukje mooier of veiliger te maken. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag!
Menselijk gedrag laat zich niet zomaar veranderen. Communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol blijken geen druppel verschil te maken. Afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes leiden tot meer opgestoken sigaretten, in plaats van minder. De reden: het gedrag is onbewust, maar de pogingen tot beïnvloeding zijn dat niet.
Wil jij effectief gedrag beïnvloeden? We helpen je graag.