MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

De Pier

“Een Eigentijdse en Iconische Beleving”

Diede Vendrig

Persuasion Professional

Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe kan de Pier in Scheveningen zorgen voor een eigentijdse en iconische beleving van de bezoeker?

Verandering zorgt voor uitdagingen.

Iedereen kent hem wel, de Pier in Scheveningen. Misschien van de strandwandeling op een zomerse avond, of juist van een bezoekje op een onstuimige dag. Al sinds 1961 is de Pier een iconische beleving, waar zowel recreatief als zakelijk publiek een bezoek brengt aan deze beeldbepalende plek en gebruik maakt van de winkels en horecagelegenheden.

Afgelopen jaren is de Pier aan de slag gegaan om mee te veranderen met de tijd. Zo willen ze het karakter grootser en veelzijdiger neerzetten. Tijdens deze veranderingen is één van de hoofdonderwerpen de beleving van de bezoeker. Waarbij rekening gehouden wordt met elke stap die de bezoeker daar zet. Kernwaarden die terugkomen zijn veiligheid, comfort, een eigentijdse uitstraling en toegankelijkheid voor iedereen. Het vraagstuk waar de Pier dan ook mee zat, was hoe ze deze kernwaarden weer meer konden gaan uitstralen, want door de jaren heen en door het vele gebruik van de Pier waren sommigen hiervan wat naar de achtergrond verschoven.

Op deze vraag speelden onze gedragspsychologen in en bedachten aan de hand van psychologische technieken en inzichten, welke – vaak subtiele – aanpassingen voor een optimale ervaring van de bezoeker konden gaan zorgen. Van de manier waarop men welkom wordt geheten, tot het gebruik van muziek, licht en signing om zo de beleving te optimaliseren; overal werd over nagedacht.

Hoe zijn onze gedragspsychologen te werk gegaan?

Ook tijdens deze opdracht maakten we weer gebruik van het PATHS model, welke een vijftal fases doorloopt om tot een effectieve interventie te komen: Probleem, Analyse, Test, Hulp en Succes. Tijdens de analysefase hebben we het gedrag van bezoekers geobserveerd en natuurlijk zelf ervaren hoe het is om door de Pier heen te lopen en mee te doen aan activiteiten. Bovendien hebben verschillende bezoekers de Pier doorlopen met een eye-tracking bril op. Hierdoor konden we achteraf precies zien waar veel gekeken werd, wat opviel en wat juist niet, zodat we vruchtbare locaties voor effectieve communicatie konden identificeren. Tot slot zijn er verschillende interviews gehouden met bezoekers om beter inzichtelijk te maken waar eventuele knelpunten lagen.

Tijdens deze probleemanalyse kwam bijvoorbeeld naar boven dat bezoekers zich niet altijd 100% veilig voelden, en het idee hadden dat ze goed op hun spullen moesten letten. Aan Unravel de uitdaging om dit gevoel weer te versterken. Ook ontdekten we belangrijke aanknopingspunten om de sfeer naar een hoger level te tillen en te zorgen voor een ruimtelijk en opgeruimd gevoel op de Pier.

Na de analyse ronde hielden we een brainstormsessie en doken we de literatuur in. In deze periode onderzochten we welke factoren ervoor gingen zorgen dat de beleving van de bezoeker overeen zou komen met de kernwaarden van de Pier. Zo beantwoordden we de volgende vragen: Welke interventies gaan zorgen voor comfort? Wat maakt dat een bezoeker zich veilig voelt? En met welke middelen zorgen we voor een eigentijds gevoel?

Deze sessies resulteerden in een tal van adviezen, waarin met kleine en subtiele aanpassingen een beeldbepalende beleving gecreëerd kon worden. Bij iedere aanbeveling legden we uit welke psychologische technieken eraan ten grondslag lagen en wat het verwachte effect van de aanpassing zou zijn. Op deze manier kon de Pier concreet aan de slag met alle adviezen.

Kleine aanpassingen, groot resultaat

Door de combinatie van eye-tracking, observaties en interviews hebben onze gedragspsychologen goed in beeld kunnen krijgen waar de focus van de adviezen op moest liggen.

Zo konden we advies geven over de optimale manier van welkom heten, hoe door spelelementen ook jonge bezoekers een unieke beleving kunnen ervaren en waar juist wel en niet informatie gedeeld moest worden om impact te maken. Doordat we in de Eye tracking data exact konden zien waar de bezoekers keken, kon Unravel ook gerichte aanbevelingen doen over hoe de vloer het beste ingericht kon worden om bezoekers zo tot een ultieme ervaring te leiden.

Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering?

Opdrachten als deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We openen bij Unravel Behavior graag onze wetenschappelijke schatkist om de wereld een stukje mooier, comfortabeler of veiliger te maken. Tijdens de opdracht van de Pier is mooi naar voren gekomen hoe wij met kennis van psychologie en toepassingen uit de neuromarketing een perfect plaatje kunnen schetsen van eventuele knelpunten en juist positieve opvallendheden. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag!

Laten we koffie drinken

Menselijk gedrag laat zich niet zomaar veranderen. Communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol blijken geen druppel verschil te maken. Afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes leiden tot meer opgestoken sigaretten, in plaats van minder. De reden: het gedrag is onbewust, maar de pogingen tot beïnvloeding zijn dat niet.

Wil jij effectief gedrag beïnvloeden? We helpen je graag.

Neem contact op

Onze klanten

We mean business with