MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Budget Thuis

“Minder Energieverbruik door Nudging & Gedragsbeïnvloeding”

Diede Vendrig

Persuasion Professional

Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe kan Budget Thuis de consument stimuleren om minder energie te verbruiken?

Hoe kan Budget Thuis de consument stimuleren om minder energie te verbruiken? Welke psychologische principes en technieken kunnen hiervoor worden ingezet en hoe kan de campagne het beste worden vormgegeven voor maximale impact?

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: verwarming laag, opladers uit het stopcontact en kort douchen. De afgelopen tijd was energiebesparing een hot topic, met als oorzaak de voortdurende energiecrisis. Sinds september 2021 zitten we in de ergste energiecrisis sinds een halve eeuw. De klimaatverandering, coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben hun steentje bijgedragen aan het ontstaan en (voorlopig) voortduren van deze crisis. Het advies is duidelijk: verbruik minder energie om je eigen kosten te drukken en je steentje bij te dragen aan het klimaat.

Wie dit advies ook graag verspreid, is Budget Thuis. Budget Thuis is een energie- en telecomaanbieder die uniek is doordat zij energie (gas en elektra), tv, internet én sim-only abonnementen aanbieden. Het is hun missie om het de klant zo makkelijk en voordelig mogelijk te maken en alles onder één dak te regelen.

Budget Energie, onderdeel van Budget Thuis, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en levert 100% groene stroom. Zij zijn zuinig op de planeet en dragen dit ook graag over op hun klanten door hen te stimuleren duurzaam met energie om te gaan. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Gedragsverandering is lastig! We doen als mens namelijk heel erg veel op de automatische piloot, en nieuw gedrag, dat kost moeite. Gelukkig zijn er vanuit de psychologie theorieën en principes die de klanten van Budget Thuis een duwtje in de groene 😉 richting geven.

Één van de manieren waarop Budget Energie hun klanten wil motiveren is met de ‘Trek-een-trui-aan’ campagne. In 2021 werd deze campagne voor het eerst gelanceerd. In 2022 heeft de campagne een vervolg gekregen. In deze campagne kunnen klanten van Budget Energie meedoen met besparen door bijvoorbeeld wat vaker een trui aan te trekken.

Unravel Behavior heeft deze campagne onder de loep genomen en schreef voor Budget Thuis een adviesrapport over hoe zij het meeste kunnen halen uit hun campagne en hun klanten kunnen stimuleren om duurzamere keuzes te maken!

Aan de slag! Hoe gaan we te werk?

Elke case is anders, maar er zijn succesvolle modellen waarmee je effectieve sociaal psychologische interventies kunt bewerkstelligen. Dit is belangrijk, want je wil dat je interventie wel effectief is natuurlijk en niet ‘zo maar’ wat doet. Een internationaal, en door ons, veel gebruikt model hiervoor is het PATHS model, welke een vijftal fases doorloopt om tot een effectieve interventie te komen: Probleem, Analyse, Test, Hulp en Succes.

We besteden daarbij veel tijd aan de analyse-fase, waarbij we de literatuur induiken en interviews doen met de doelgroep. Wat zijn de onderliggende factoren die er nu voor zorgen dat het gewenste gedrag nog niet plaatsvindt? Welke effectieve interventies bestaan er al die we in deze case kunnen toepassen? Wat denkt, voelt en doet de doelgroep? Wat zijn de weerstanden die de doelgroep mogelijk heeft tegen het gewenste gedrag?

Ieder onderdeel van de campagne wordt onder de loep genomen, waarbij we kijken naar waar winst te behalen is. Dat kan op het gebied zijn van copywriting, maar ook in het toepassen van psychologische principes.

Hoe zorg je dat mensen mee gaan doen aan de ‘trek-een-trui-aan’-campagne?

Een campagne kan nog zo goed in elkaar zitten, maar als niet de juiste psychologische snaar wordt geraakt, dan zal de gewenste gedragsverandering uitblijven. We hebben daarom onder andere aandacht besteed aan het onboardingsproces van de campagne. Omdat dit het eerste en daarmee een belangrijk touchpoint is om klanten te motiveren en stimuleren mee te doen.

Eén van de adviezen die we hier gegeven hebben is om in te spelen op Fear of Missing Out (FOMO). Mensen zijn namelijk zeer gevoelig voor angst voor verlies, ook wel loss aversion genoemd. Verlies weegt nou eenmaal een stuk zwaarder voor mensen dan winst. Het idee dat wij iets missen wat een ander wel kan hebben voelt zeer onprettig en kan een sterke drijfveer zijn om in beweging te komen. Budget Energie kan dit toepassen door te communiceren dat een X aantal klanten al meedoet aan de bespaar-challenge, maar u nog niet. Deze boodschap zegt eigenlijk twee dingen:

  1. Iedereen doet mee: een vorm van social proof. Een van de sterkste psychologische technieken, want mensen volgen automatisch het gedrag van anderen, zeker wanneer er getwijfeld wordt over een bepaalde keuze. Het zetten van een zogenoemde sociale norm, doet volgen. 
  2. Als je niet mee doet loop je mogelijk iets mis, en dat wil je voorkomen natuurlijk.

Uiteindelijk leverden we aan Budget Thuis 25 concrete adviezen die hen in de huidige én toekomstige campagnes zullen helpen om hun klanten in actie te krijgen. 

Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering?

Opdrachten zoals deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We zijn heel blij en trots dat we met psychologie en wetenschappelijke kennis de wereld een stukje mooier kunnen maken en kunnen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid.

De toepassing van de kennis die Unravel Behavior in huis heeft is breed toepasbaar op veel gebieden van gedragsverandering. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen! 😉

Laten we koffie drinken

Menselijk gedrag laat zich niet zomaar veranderen. Communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol blijken geen druppel verschil te maken. Afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes leiden tot meer opgestoken sigaretten, in plaats van minder. De reden: het gedrag is onbewust, maar de pogingen tot beïnvloeding zijn dat niet.

Wil jij effectief gedrag beïnvloeden? We helpen je graag.

Neem contact op

Onze klanten

We mean business with