MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Kampong

“Het Stimuleren van Gezonde Keuzes”

Diede Vendrig

Persuasion Professional

Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe kan Kampong leden en bezoekers stimuleren gezondere keuzes te maken?

Een begrip in de Nederlandse amateursport: Kampong telt als grootste sportvereniging meer dan 6500 leden en biedt de mogelijkheid tot het beoefenen van wel 6 verschillende sporten. De club is in 1902 opgericht voor voetbal en cricket, maar grote kans dat je de vereniging vandaag de dag kent van hun topspelers uit de hockeywereld.

Kampong wil hun leden bewust bezig laten zijn met hun gezondheid, en dat hebben ze de afgelopen jaren al goed laten blijken: vergeleken met andere clubs wordt het aanbod in de kantine als bovengemiddeld gezond ervaren en in 2022 werd er geëxperimenteerd met een suikervrije maand.

Toch had Kampong de wens om dit idee van gezond bezig zijn nog meer bij hun leden en bezoekers te laten leven, zonder afbreuk te doen aan de cultuur. Op deze uitdaging speelde ons team van gedragspsychologen in en adviseerde aan de hand van inzichten en technieken uit de gedragspsychologie welke kleine duwtjes (ook wel nudges genoemd) in de rug ervoor konden gaan zorgen dat er meer gezonde keuzes op Kampong worden gemaakt. We brachten daarbij alle kansen en mogelijke obstakels in kaart, van de presentatie van producten in de sportkantine tot beïnvloeding die zowel binnen als buiten het clubhuis plaatsvindt.

Hoe zijn we te werk gegaan?

Voor dit project gericht op gedragsbeïnvloeding maakten we gebruik van het PATHS model. Deze doorloopt vijf fases om de beste interventiestrategie te kunnen neerzetten: probleem, analyse, test, hulp en succes. Voor het ontwikkelen van een effectieve gedragsinterventie is het belangrijk om stapsgewijs volgens een model te werken: zo is het van belang in de probleemfase eerst goed het probleem in kaart te brengen, voordat je een interventie gaat bedenken die misschien niet het juiste probleem oplost.

In de analysefase is het essentieel om te ontdekken welke factoren daadwerkelijk invloed hebben op gedrag. Sla je deze fase over, dan kan het zijn dat je een wetenschappelijk bewezen interventie selecteert die andere factoren beïnvloedt dan degene die onderliggend zijn aan het gedrag dat je in de probleemfase hebt gedefinieerd. Daarom hebben we in deze fase met behulp van interviews het eet- en drinkgedrag van de huidige bezoekers in kaart gebracht en natuurlijk zelf een bezoek gebracht aan de sportkantine, waarbij we alle mogelijke factoren die de leden van kampong kunnen beïnvloeden onder de loep hebben genomen.

Zowel uit de interviews als uit literatuuronderzoek kwam één van de grootste uitdagingen naar voren: ongezonde keuzes in zowel eet- als drinkgedrag liggen verankerd in de cultuur van Kampong en breder nog, de amateursport zelf. Het biertje en de bitterbal horen er nu eenmaal bij: verandering in deze cultuur kan niet in een dag en door Kampong alleen plaatsvinden. Maar door de kennis uit de wetenschap wisten wij genoeg invalshoeken te bedenken om hier alsnog mooie stappen in te zetten.

Na de analysefase maakten we aan de hand van een brainstorm een procesmodel, waarin we alle factoren van positieve en negatieve invloed op het gewenste gedrag in kaart brachten. Vervolgens doken we de literatuur in en zochten we uit welke subtiele interventies tot het maken van steeds gezondere keuzes konden gaan leiden.


Alle stappen in deze fase zorgen voor een breed scala aan adviezen, enerzijds gericht op directe beïnvloeding - op het moment van het maken van de keuze in de kantine - en anderzijds op meer langdurige vormen van gedrags- en zelfs cultuurverandering. Bij elk advies werd uitgelegd wat het verwachte effect van de aanpassing zou zijn aan de hand van welke psychologische technieken hieraan ten grondslag lagen, zodat Kampong direct kon beginnen met de implementatie.

Kleine zetjes naar een gezonder alternatief

Met behulp van de combinatie van interviews, observaties en uitvoerig literatuuronderzoek heeft ons team van gedragspsychologen een selectie kunnen maken en de meest effectieve adviezen bij elkaar gebracht in een rapport.

Van de ideale indeling van de menukaart, tot de optimale weergave van zowel de opstelling van broodjes in de vitrine als van het broodje zelf en hoe gezonde competitie zorgt voor gezond gedrag: alle invalshoeken werden in het rapport belicht.

Doordat we het gedrag van de leden van Kampong naast de observaties in de sportkantine konden leggen, konden we gerichte aanbevelingen doen om de leden van kampong zo veel mogelijk gezonde keuzes te laten maken, zonder daarbij het authentieke gevoel van hun club te verliezen.

Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering?

Opdrachten als deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We openen bij Unravel Behavior graag onze wetenschappelijke schatkist om de wereld een stukje mooier of veiliger te maken. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag! 

Laten we koffie drinken

Menselijk gedrag laat zich niet zomaar veranderen. Communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol blijken geen druppel verschil te maken. Afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes leiden tot meer opgestoken sigaretten, in plaats van minder. De reden: het gedrag is onbewust, maar de pogingen tot beïnvloeding zijn dat niet.

Wil jij effectief gedrag beïnvloeden? We helpen je graag.

Neem contact op

Onze klanten

We mean business with