MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

Gemeente Capelle aan den IJssel

“Op naar een Duurzamere Gemeente”

Diede Vendrig

Persuasion Professional

Ook Persuasive Marketingcommunicatie? Neem contact op met:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoofdvraag

Hoe verminder je weerstand bij gedragsverandering?

Van wegwerpbekertjes naar herbruikbare mokken en glazen.

De gemeente Capelle aan den IJssel wil haar steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Dit kwam met een uitdaging op het stadskantoor. Samen met Irado, de partij die hun helpt met de afvalverwerking, kwamen ze tot de conclusie dat de hoeveelheid afval die ze produceren beter kon. Maar ze realiseerden zich ook dat gedragsverandering altijd complex is. Daarom schakelden ze onze hulp in.

Een mooie uitdaging dus, maar zoals ze zelf ook al zagen: complex. Want het omvormen van gewoontes vereist de juiste kennis en begrip van de psychologie achter menselijk gedrag. En ook al is gedragsverandering onvermijdelijk, bijvoorbeeld door veranderende wetgeving rondom het gebruik van wegwerpbekertjes, dan heb je altijd nog te maken met een gezonde portie weerstand. Want wij mensen houden niet van verandering in onze diep ingesleten gewoontes.

De aanpak voor effectieve gedragsverandering

Het probleem met veel goedbedoelde gedragsinterventies is dat ze bedacht worden zonder grondige probleemanalyse. Terwijl dit een essentiële stap in het proces is. Je wilt namelijk eerst ontdekken wat nu maakt dat ongewenst gedrag plaatsvindt, en het gewenste gedrag (nog te veel) uitblijft.

Om de Gemeente goed te kunnen helpen hebben we daarom eerst goed onderzoek gedaan naar de vraag: wat zijn nu redenen voor medewerkers om een wegwerpbekertje te pakken in plaats van een herbruikbare mok of glas. Hiervoor hielden we interviews, observeerden we gedrag en de locaties waar het gewenste gedrag zou moeten plaatsvinden. Tot slot deden we literatuuronderzoek.

Dit stelde ons in staat voor de gemeente alle belangrijke drivers te identificeren om vervolgens de meest belangrijke te kunnen selecteren voor een geslaagde interventie. Dat ziet er zo uit.

Psychologische drijfveren ontrafeld voor nudges met impact

Vervolgens keken we hoe we vanuit psychologisch oogpunt advies konden geven over het versterken of afremmen van de juiste drivers. We lichten er in deze case twee uit.

Een zaak die direct opviel was de behoefte aan het gevoel van autonomie. Mensen houden er niet van om verteld te worden wat ze moeten doen. Daarom stuurden we een poll uit onder medewerkers. Hoewel dit deels onderdeel van ons onderzoek was, was het ook al een deel van de interventie. Door medewerkers het gevoel te geven dat er naar hun geluisterd wordt, kan weerstand rondom de gewenste gedragsverandering worden verlaagd. Om die reden vroegen we ze uit welk type glas of mok ze graag dronken en wat daarin voor hun belangrijk was. Zo zorgden we ervoor dat zij zich gehoord voelden.

Daarnaast bleek uit de interviews en gedragsobservatie dat een andere reden om wegwerpbekers te gebruiken was dat de dienbladen om meerdere koffies te tillen gemaakt waren voor wegwerpbekers. Het lijkt zoiets simpels, maar onderschat de waarde van gemak in het vormen en omvormen van gewoontes absoluut niet. Om die reden adviseerden we het makkelijker te maken om met herbruikbare glazen en mokken drinken voor collega’s te halen. En de medewerkers daarnaast te nudgen om deze dienbladen wel terug te brengen. Want ook dit bleek een probleem te zijn momenteel.

Uiteraard gaven we veel meer adviezen waar de Gemeente direct mee aan de slag kon. Allemaal gebaseerd op het onderzoek dat voorafging aan dit advies.

Zo kon de Gemeente mooie stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Wees je dan bewust van de valkuilen en complexiteit van de mens. Hulp nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen graag!

Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering?

Opdrachten als deze laten ons psychologische hart een stukje sneller kloppen. We openen bij Unravel Behavior graag onze wetenschappelijke schatkist om de wereld een stukje mooier of veiliger te maken. Heb jij ook een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag! 

Laten we koffie drinken

Menselijk gedrag laat zich niet zomaar veranderen. Communicatiecampagnes die jongeren informeren over de gevaren van alcohol blijken geen druppel verschil te maken. Afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes leiden tot meer opgestoken sigaretten, in plaats van minder. De reden: het gedrag is onbewust, maar de pogingen tot beïnvloeding zijn dat niet.

Wil jij effectief gedrag beïnvloeden? We helpen je graag.

Plan een koffie via onze Chatbot

Onze klanten

We mean business with