MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

De Psychologie Achter Holle Bolle Gijs Large

Psychologie, A/B testen, Gedragsverandering, Gedragsbeïnvloeding

“Papier hier!”: De psychologie achter Holle Bolle Gijs

Holle Bolle Gijs: de vriendelijkste prullenbak van de Efteling die ervoor zorgt dat afval weggooien leuk is. Wie keek er als kind niet naar uit om bij een Eftelingbezoek iets weg te mogen gooien in Holle Bolle Gijs? Achter deze prullenbak blijkt een verrassend sterk psychologisch principe schuil te gaan.

Wanneer je afval in de mond van Holle Bolle Gijs stopt, voert een luchtzuigsysteem het af. Gijs stopt daarna even met roepen zodat hij je vriendelijk kan bedanken. Er zijn zelfs een aantal Gijzen in het park die een kanonskogel knallen, een boertje of scheet laten of huilen vanwege de honger! Deze reactie tovert een glimlach op het gezicht van vele bezoekers, en dat is niet zonder reden.

Waarom jij je afval in Holle Bolle Gijs achterlaat

Hoe komt het nou dat je je afval graag in Holle Bolle Gijs zijn mond gooit?

Dit komt omdat in deze situatie een spelelement wordt toegepast om pretparkbezoekers een duwtje in de rug te geven voor het gewenste gedrag. Dit wordt in de gedragspsychologie ook wel een nudge genoemd. Het weggooien van afval is leuker gemaakt door het toevoegen van een interactief element en de beloning achteraf.

De reden hiervan schuilt in het brein: wanneer een bepaalde handeling direct gevolgd wordt door een positieve beloning levert dit een dopaminerespons op in onze hersenen. Dit hormoon speelt een cruciale rol in menselijke motivatie. Om dezelfde reden hoor je in Super Mario een bling geluidje als je een muntje pakt en toont Amazon.com een vinkje als je een product in je winkelmandje plaatst.

Bij een doorsnee vuilnisbak is er geen directe beloning van het weggooien van je afval; enkel het indirecte gegeven dat je bijdraagt aan een schone omgeving. Door hier wél een directe beloning aan toe te voegen, ontstaat er een dopamine-loop in het brein: afval weggooien wordt leuk. Het leuke is dat deze positieve loop langdurig in het brein blijft hangen. Ook buiten de Efteling zal het weggooien van afval in een prullenbak een net wat positievere emotie oproepen! Je kunt dus stellen dat een bezoek aan de Efteling bijdraagt aan schone straten.


Gratis Webinar: "De Psychologie & Neuromarketing van Copywriting 🧠"

Het geheim van succesvolle teksten zit 'm in de hersenen.

Diede Vendrig en Tom van Bommel delen in dit lunchwebinar de laatste inzichten over de psychologie van copywriting, rechtstreeks uit de wetenschap en het lab van Unravel Research.

De 42 minuten durende webinar is nu terug te kijken!

Bekijk de webinar via deze link <


Nudges in de online wereld

Het principe dat bij Holle bolle Gijs toegepast wordt kun je online ook gebruiken. Je kan websitebezoekers namelijk een duwtje geven in de richting die jij wilt. Online is dit vaak gemakkelijker dan offline. Dat komt doordat de drempel tot het overgaan tot actie online lager ligt. Er kijkt niemand met je mee wanneer je online aan het shoppen bent bijvoorbeeld, en je hoeft er niet veel moeite voor te doen. Met een paar clicks of swipe-bewegingen op je scherm kan je al iets bestellen of voor elkaar krijgen.

Sommige simpele handelingen zoals het aanmaken van een online profiel of het opnemen van contact kunnen worden aangemoedigd door elementen die gebruikers een duwtje in de goede richting geven. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een gratis goodie bij je bestelling
  • Een onverwachte korting na het achterlaten van een review
  • Een cadeautje na een donatie

Als je het nudging principe goed inzet, zorg je ervoor dat keuzes voor je bezoeker eenvoudiger en wellicht ook logischer gaan aanvoelen. Hierdoor hoeven bezoekers minder na te denken waardoor ze eerder tot actie over zullen gaan.

Om dit online goed in te kunnen zetten, zijn onderzoek en A/B testen van belang. Verschillende soorten (gebruikers)onderzoek helpen je wetmatigheden in gedrag te herkennen en hier met je nudges op in spelen. Dankzij A/B testen kun je exact meten wat de impact is op het koopgedrag van je bezoeker.

Nudges helpen je bezoeker keuzes gemakkelijker te maken en het door jou gewenste doel te bereiken. Zo kun jij net als Holle Bolle Gijs zorgen voor een glimlach bij je bezoekers.

 

PS Vond je dit blog waardevol en wil je het niet missen als we een nieuwe publiceren?
Schrijf je dan in voor onze updates, je bent met ruim 3000 anderen in goed gezelschap.

Unravel verscheen eerder in: