MOAward: Onderzoeksbureau van het Jaar 2023           Trotse FD Gazelle '20, '21, '22 én 2023!

RCN Vakantieparken

Ons geheime wapen voor meer conversie: psychologie

Diede Vendrig

Persuasion Professional voor RCN

Ook A/B testen? Neem contact op met:
Diede Vendrig

De Uitdaging

Hoe kan je het aantal boekingen verhogen met psychologie?

Bij het design van een website komen veel factoren kijken.

Je wilt dat je website converteert. Je wilt niet alleen zoekers, je wilt ook boekers. Daarvoor is het belangrijk dat je design er strak uitziet. Maar nog belangrijker: een website moet gebruiksvriendelijk zijn. Je wilt het je bezoekers zo makkelijk mogelijk maken om te converteren. Maar, zelfs als je vanaf begin af aan overal aan hebt gedacht, dan nog merk je al snel: een website is nooit af.

Zodra de basis staat kun je gaan optimaliseren. Hoe zorg je er nu voor dat bezoekers meer klikken, meer registeren en meer producten in dat winkelmandje stoppen en afrekenen?

Daar weten wij het antwoord wel op. Bij Unravel Behavior optimaliseren we de websites van onze klanten voor meer conversie. De reden van succes hierbij ligt in ons geheime wapen: psychologie.

Wij mensen maken het overgrote deel van onze keuzes buiten ons bewustzijn, op de automatische piloot. De reden dat we wel of niet op een knop klikken of een product wel of niet bekijken is dan ook grotendeels gebaseerd op een onbewust gevoel, op emotie. Onze marketingpsychologen weten precies welke triggers inspelen op deze onbewuste keuzeprocessen, en zijn zo in staat je bezoekers een duwtje in de juiste richting (ofwel de check-out) te geven.

“15% meer conversie met 99% zekerheid”
Op basis van 1 A/B test in de check-out

CRO voor RCN Vakantieparken

Een van onze klanten waarvoor wij gedragspsychologie mogen inzetten voor meer conversie is RCN Vakantieparken. RCN biedt een ruim aanbod aan vakanties in Nederland en Frankrijk van zowel huuraccomodaties als kampeerplekken.

Wekelijks testen we een subtiele aanpassing op hun website gebaseerd op gebruikersgemak en/of psychologie met een A/B test. Door de bezoekers in twee groepen te verdelen en de ene groep wel de aanpassing te tonen en de andere groep niet, brengen we exact in kaart of de aanpassing voor meer boekingen (en dus omzet) zorgt.

We mogen RCN hier nu net iets meer dan een jaar bij helpen. En met succes!

Per test berekenen we namelijk precies voor hoeveel meer conversies de specifieke aanpassing kan zorgen. En ook niet geheel onbelangrijk: de stijging in omzet.

15% meer conversie met 99% zekerheid

In 1 van onze A/B tests keken we naar het effect van de kleur rood. In de formulieren van RCN maakten zij gebruik van rode foutmeldingen (wanneer een veld – zoals de ‘aanhef’ – niet is ingevuld).

Maar, we weten vanuit de psychologie dat rood in het brein is gekoppeld aan veel negativiteit. We associëren deze kleur niet alleen met stoppen (stoplicht), maar bijvoorbeeld ook met een onherstelbare fout. Daar zorgde die vuurrode pen van de juf of meester op je proefwerk vroeger wel voor. Daarom vroegen we ons af of rood wel de juiste kleur was voor een foutmelding. We testten dit door de kleur te veranderen naar oranje. Wel opvallend, minder negatief.

Het resultaat? 15% meer conversie, met 99% zekerheid. We doopten dit tot het proefwerkeffect!

Naast het resultaat van de A/B-test, leveren we ook altijd een businesscase. Voor hoeveel meer omzet gaat deze subtiele aanpassing zorgen? Stel dat een webshop een gemiddelde orderwaarde van 50 euro zou hebben, dan al levert dit hele kleine verschil op de website in 6 maanden €64.418,- meer omzet op.

En je kunt je voorstellen dat de gemiddelde orderwaarde voor een vakantieaanbieder zelfs nog wel een stukje hoger ligt. Tel maar uit die winst.

De kracht van psychologie in CRO

Psychologie werkt.

Zo blijkt onder andere uit deze aanpak van CRO. Waar het industriegemiddelde van succesvolle A/B tests op 3 van de 10 ligt, ligt dit bij ons op 5/10. En dat is niet gek. Er is zoveel bekend over hoe we keuzeprocessen kunnen beïnvloeden. Laten we deze kennis dan ook vooral gebruiken!

Bij Unravel Behavior zitten we hier bovenop. Maandelijks zoeken we in alle nieuwe wetenschappelijke publicaties naar de krenten uit de pap. We gaan op zoek naar de laatste technieken. Zo halen wij voor onze klanten het best haalbare resultaat op het gebied van online overtuiging en usability naar boven.

Wil je ook meer conversie, klanten en omzet met neuromarketing?

Unravel Behavior, maakt marketing nóg effectiever

Laten we koffie drinken

Unravel Behavior is een marketingbureau. Maar dan net een beetje anders. We verenigen creativiteit met neuromarketing. Kunst met wetenschap.

Door bewezen technieken uit psychologie maken wij jouw marketing effectiever en behaal je meer omzet.

Neem contact op

Onze klanten

We mean business with